Nieuws Actueel

Ruimtevaartbedrijf miljardair Branson onderuit op Wall Street

Virgin Orbit, het ruimtevaartbedrijf van de bekende Britse miljardair Richard Branson, ging dinsdag hard onderuit op de aandelenbeurzen in New York. Het aandeel werd 22 procent lager gezet na de mislukte eerste lancering van een ruimteraket vanuit West-Europa door het bedrijf. De lancering vond maandagavond plaats in het zuidwesten van Engeland.

ANP 10 januari 2023

ANP100123175 1

Virgin Orbit richt zich op het naar de ruimte brengen van satellieten. Dat doet het bedrijf met een raket die het lanceert vanaf een Boeing 747. Het is onduidelijk wat er met de lading satellieten is gebeurd. Het vliegtuig, de Cosmic Girl genaamd, keerde probleemloos met de bemanning terug naar het vliegveld in Cornwall. Het bedrijf stelt de gegevens van de mislukte lancering te bestuderen.

De stemming op Wall Street was verder terughoudend. Beleggers zijn vooral in afwachting van de toespraak die de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell later op de dag zal houden. Maandag werd op Wall Street al negatief gereageerd op uitlatingen van twee andere Fed-bestuurders, die beiden aangaven dat het rentetarief in de VS waarschijnlijk boven de 5 procent zal uitkomen.

Amerikaanse beurzen

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 33.605 punten. De brede S&P 500 steeg 0,3 procent tot 3905 punten en techgraadmeter Nasdaq won 0,5 procent tot 10.686 punten.

Coinbase Global ging 4,8 procent vooruit. De cryptobeurs gaat ongeveer een vijfde van zijn personeel ontslaan als gevolg van de onrust in de cryptowereld die is ontstaan door de ineenstorting van cryptobeurs FTX. In juni ontsloeg Coinbase al 18 procent van zijn werknemers. Eind september telde het bedrijf zo'n 4700 medewerkers.

Tech, telecom en Boeing

Microsoft kreeg er 1,3 procent bij. Het softwareconcern voert volgens persbureau Bloomberg gesprekken over een miljardeninvestering in OpenAI, het bedrijf achter het programma ChatGPT. ChatGPT baarde de afgelopen maanden veel opzien door op basis van kunstmatige intelligentie goed leesbare teksten te produceren. Het bedrag dat Microsoft in OpenAI zou willen steken kan oplopen tot 10 miljard dollar.

AT&T won 0,9 procent. Analisten van Wells Fargo verhoogden het advies voor het telecomconcern, dat volgens hen aantrekkelijke groeivooruitzichten heeft. Vliegtuigbouwer Boeing kampte daarentegen met een adviesverlaging door Morgan Stanley en verloor 1 procent.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws