Nieuws Actueel

Russische gastoevoer naar Duitsland ligt zeker tien dagen stil

De gastoevoer van Rusland naar Duitsland wordt tien dagen stilgelegd wegen gepland onderhoud aan de Nord Stream 1 pijpleiding in de Oostzee. Deze pijpleiding is de belangrijkste verbinding voor aardgasstromen naar Duitsland, de grootste economie van Europa.

ANP 11 juli 2022

ANP110722033 1

De gasstroom is maandag om 06.00 uur gestopt en zal in de vroege ochtend van 21 juli weer op gang komen. Verschillende beleidsmakers in Duitsland vrezen dat de gasstroom na het onderhoud niet zal worden hervat, aangezien de oorlog van Rusland tegen Oekraïne voortduurt. Duitsland en andere westerse landen hebben meerdere sancties aan Moskou opgelegd in een poging de gevechten een halt toe te roepen.

Veel landen zijn afhankelijk van Russische energie. Moskou heeft in een reactie op de sancties al meerdere landen van het gas afgeknepen. De gastoevoer via de 1200 kilometer lange pijpleiding tussen Rusland en Noord-Duitsland was al aanzienlijk minder, naar verluidt door vertragingen bij de onderhoudswerkzaamheden. Volgens Moskou was de vertraging een gevolg van de sancties. Duitsland spreekt dat tegen.

40 procent

De capaciteit van de pijpleiding werd de laatste tijd maar voor 40 procent benut. Dat er niet volop gas stroomde door Nord Stream 1 leidde er al toe dat de gasprijzen in Duitsland stegen. Voor het reguliere onderhoud van de pijpleiding is tien dagen uitgetrokken. Eerdere, soortgelijke onderhoudsbeurten hebben in het verleden tussen de tien en veertien dagen geduurd.

De onderhoudswerkzaamheden komen op een moment dat Duitsland zijn afhankelijkheid van Russisch gas drastisch wil verminderen. Ondertussen wil het land ook voldoende voorraad hebben voor komende winter. Een plotselinge onderbreking van de gaslevering zou dramatische gevolgen kunnen hebben voor de industrie en voor huishoudens.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws