Nieuws Actueel

Beroemd Sal Meyer heropend: broodjes met 'nesjomme'

De beroemde koosjere broodjeszaak Sal Meyer heeft na tien maanden weer haar deuren geopend. Het broodje halfom met 'nesjomme' werd danig gemist door de vaste klanten, meldt het Parool.

Hanneloes Pen | Foto: Jean-Pierre Jans 1 november 2016

Sal meyer buitenverdert amsterdam broodjeszaak

De naam 'Sal Meyer' prijkt in grote letters op het nieuwe pand in Amsterdam Buitenveldert. Meyer met een y. "Dat klinkt internationaler," zegt Marjan Blog, die met haar man Maurits en het echtpaar Martijn en Claudia Koppert-van Nieuwkerk de broodjeszaak voortzet. Marjan zit er niet zo mee. Op de oude zaak van haar vader in de Jodenbreestraat en later op de Nieuwmarkt, had hij zijn naam ook al met een y geschreven. Ze wijst naar de metersgrote foto's die in de nieuwe zaak aan de Buitenveldertselaan hangen. "Maar officieel is het met een ij."

Halfvette ossenworst

Vanaf het moment dat de zaak zondag 's ochtends door een rabbi geopend wordt, is het stampvol. Marco Overmeer bestelt een broodje halfvette ossenworst. Hij kwam al met zijn grootvader bij Sal Meyer en ging er later met vrienden naar toe: even een broodje eten voordat ze met zijn allen naar Ajax gingen."Voor het sociale gebeuren. Je kent hier veel mensen. En de sfeer natuurlijk: die ouderwetse Joodse gezelligheid."

Nesjogge

Hij heeft het nog niet gezegd of er stappen onverwacht twee vrienden binnen: Sidney en Bob Koster. Ook zij kwamen er al met hun ouders en grootouders. "Maar dat geldt voor de meeste klanten," zegt Bob. "Een uniek broodje, een uniek sfeertje. Waar kan je nog een nostalgisch broodje eten en mét nesjomme (Joodse ziel, red.)? Nergens, alleen hier."

Linzensoep

Zijn tante Netty kwam er al voor de linzensoep en de kroketjes. "Die at ze alleen van Meijer. Ze is er 93 op geworden."

Misjpooche

Orly Polak zit aan de lange tafel voor het raam met haar twee zoontjes Osher en Micah. Haar hele misjpooche is aanwezig. "Dit is een perfecte plek voor Meyer. Als ik voortaan boodschappen doe of de kinderen in de buurt naar school breng, kijk ik naar binnen of er een bekende zit. Het zal hier heel druk worden, want dat zullen meer mensen gaan doen."

Snijmachine

Maurits Blog en zijn vrouw Marjan, beiden 68, hebben nauwelijks tijd voor een praatje. De snijmachine is continu in beweging. Alle tafels en stoelen zijn bezet. "Ze vinden het heerlijk om weer in de zaak te staan. Het begon toch een beetje te kriebelen in de tijd dat ze dicht waren," zegt zoon Chaim.

Houtje bijten

Dirk Spits en Barbara Flesschedrager zijn de tien maanden 'doorgekomen' met zelfgebakken viskoekjes en zuur van De Leeuw. "Het was toch een beetje op een houtje bijten," grapt Spits.

Theeboom

Flesschedrager: "Ik vond het destijds zo erg dat Sal Meijer dichtging. Ik moest er gewoon om huilen. Eerst ging Theeboom dicht en toen Meijer. Ik vond het zó erg dat ik erover dacht om de broodjeszaak zelf maar over te nemen."

Broodje pekelvlees

Elly Sijes bestelt een broodje pekelvlees voor haar 97-jarige schoonvader Ab Sijes. Hij kon er vandaag niet bij zijn omdat hij moest worden opgenomen in het ziekenhuis. Het broodje is een verrassing voor hem. "Ja, dat zal hij heerlijk vinden. Hij is een echte Mokumer."

Gerelateerde artikelen:

Beroemde broodjeszaak naar Amsterdam-Zuid