Nieuws Actueel

Saskia Maarse: 'Ik heb altijd een doel voor ogen, dat houdt me scherp'

De Ondernemer wordt dagelijks verrijkt met de kennis van diverse bloggers. Allemaal ondernemers met een eigen verhaal. Elke maand stellen we een blogger uitgebreid aan je voor middels een interview.

Sjan Verhoeven | Foto: Karin Huijzendveld 23 april 2017

Saskiamaarse 3

Deze maand: Saskia Maarse, blogger voor De Ondernemer sinds 2015. Maandag verschijnt haar boek Onder de zeespiegel - samenwerken en samen leven met Nederlanders, waarvoor ze zestig buitenlandse ondernemers met dertig verschillende nationaliteiten interviewde over zakendoen in Nederland.

Carrièreswitch

"Toen ik klein was, had ik al een fascinatie voor andere landen en culturen. Na de middelbare school wilde ik dan ook zo snel mogelijk naar het buitenland. Ik ging het toerisme in, hoewel ik het ook leuk vond om creatief bezig te zijn; dingen te maken en ontwerpen.

Na tien jaar in het toerisme vond ik het tijd voor een switch. Ik heb me omgeschoold en ben grafisch ontwerper geworden. Dat was meteen ook mijn start als ondernemer. In de afgelopen jaren is het grafisch werk wat meer naar de achtergrond geraakt en het schrijven erbij gekomen. Momenteel schrijf ik blogs en geef ik lezingen over de Nederlandse (zakelijke) cultuur."

Lees ook: Blogger Sanne Cramer: bouw online en offline een relatie met je klant op

Bloggen

"Na een lange periode in het buitenland kwam ik in Nederland in contact met ondernemers uit verschillende culturen en met verschillende achtergronden. Ik was benieuwd naar hoe het voor hen was om in Nederland te ondernemen. Ruim twee jaar maakte ik een zoektocht door het land en sprak ik ondernemers voor mijn boek Tutti Frutti.

Toen dat boek klaar was, wilde ik nog zoveel meer weten. Ik ben doorgegaan met het interviewen van ondernemers en begon met bloggen. Dat bleek een goede zet te zijn. In mijn blogs kon ik anekdotes en informatie uit de interviews combineren met wetenschappelijke informatie, op een begrijpelijke manier opgeschreven. Ik krijg heel veel leuke reacties op mijn blogs. Het idee om ze te bundelen voor een nieuw boek kwam al vrij snel."

Onder de Zeespiegel

"Mijn boek, Onder de zeespiegel, verschijnt op 24 april. Het bestaat uit twee delen. In het eerste deel zijn de blogs, hier en daar geredigeerd, samengevoegd. Deel twee is een overzicht van Nederlandse eigenschappen vanuit het perspectief van de mensen die ik heb gesproken, dus vanuit de ondernemers en managers met roots buiten Nederland."

Nederlandse directheid

"Wat ik van veel geïnterviewden hoor, is dat Nederlanders duidelijk zijn in hun communicatie en bij het geven van feedback. Dat heeft te maken met onze handelsmentaliteit. Het is voor veel buitenlanders even wennen, maar na verloop van tijd wennen ze eraan en waarderen ze het ook. Zakelijk gezien wordt het uiteindelijk als positief ervaren.

Waar veel buitenlanders ook aan moeten wennen, is onze manier van netwerken. Wij hebben een hele 'taakgerichte' manier van etwerken. Daar bedoel ik mee dat bijeenkomsten worden gepland van zo laat tot zo laat en dat je er naartoe gaat met het idee: misschien kunnen wij wat voor elkaar betekenen."

"In veel andere landen gaat netwerken op een natuurlijker manier. Daar gaat het in eerste instantie meer om hoe je bent als mens en daarna wordt er pas over zaken gepraat. Vaak lopen privé en zakelijk meer door elkaar.

In totaal heb ik zestig diepte-interviews gehouden met ondernemers van dertig nationaliteiten vanuit de hele wereld. Alle werelddelen zitten daarbij. Ze wonen allemaal zeker vijftien tot twintig jaar in Nederland."

Ondernemerschap

"Het fijnst aan het ondernemerschap vind ik de vrijheid die je hebt. Elke dag is anders. Het is hard werken, maar die vrijheid is zoveel waard. Je moet ook oppassen voor valkuilen, want je moet veel dingen zelf doen. Ik heb echt moeten leren om dingen uit handen te geven.

Ik ben eigenlijk altijd bezig, mijn tijd is altijd gevuld. Mijn eerste project was het maken van een agenda over woonplaats. Later kwam het boek Tutti frutti en nu Onder de zeespiegel. Ik heb altijd een doel voor ogen, dat houdt me scherp. Je moet niet thuis gaan zitten wachten tot er iets op je pad komt; je moet zelf actie ondernemen en eigen projecten bedenken en ontwikkelen."

Tips

- Als je gaat samenwerken, steek dan energie in het vinden van vakmensen.Wat ik heb geleerd, is dat je moet samenwerken met goede mensen. Zeker als het om boeken gaat, loont het om een goede redacteur en fotograaf te zoeken. Voor mijn nieuwe boek heb ik een trailer laten maken door een marketingbureau. Da's echt van toegevoegde waarde.

-Houd jezelf een spiegel voor zodat je beter weet hoe je overkomt op anderen. Ik geef regelmatig lezingen bij bedrijven. Mijn ervaringen met buitenlandse ondernemers in Nederland zijn juist ook heel interessant voor Nederlanders zelf. Op het moment dat je met andere nationaliteiten gaat werken, krijg je meer bewustwording over hoe jouw eigenschappen overkomen op anderen. Tijdens het maken van mijn boeken heb ik des te meer over mijn eigen cultuur geleerd.

Je moet niet thuis gaan zitten wachten tot er iets op je pad komt; je moet jezelf bezighouden

Saskia Maarse