Nieuws Actueel

Selfies Place: bruine kroeg in een modern jasje

Twee keer in een jaar tijd een café uit de grond stampen. Henk en Patricia de Jongste van Selfies Place deden het, schrijft het AD. Noodgedwongen, want door vergunningproblemen konden ze hun horecadroom in het Scheepvaartkwartier niet waarmaken.

Dénis van Vliet | Foto: Jan Kok 16 maart 2016

Selfies place rotterdam henk de jongste posthoornstraat bruine kroeg caf

Aan de Posthoornstraat begon het tweetal daarom opnieuw. "Een bruine kroeg in een modern jasje", zo omschrijft Henk de Jongste zijn zaak. Het hart van de zaak wordt gevormd door een vierkante bar. "Waar je ook gaat zitten, je hebt altijd oogcontact met de andere gasten. In veel cafés kijk je uit op een muur vol flessen, maar hier dus niet. Door dat oogcontact ontstaan gesprekken en dat zien we graag."

Bonte verzamelingHet pas geopende café zit in het pand waar tot begin dit jaar vrouwencafé Loud gevestigd was. Anders dan de uitbaters van die zaak mikt De Jongste niet op een bepaald publiek. "Iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn. Vandaar ook de naam: Selfies Place. Op vrijdagmiddag is het hier een bonte verzameling mensen. Van studenten tot zakenmannen en van toeristen tot mariniers."

Het concept is precies hetzelfde als waarmee de twee De Jongstes vorig jaar vol goede moed in het Scheepvaartkwartier begonnen. Ze besloten na acht maanden de stekker eruit te trekken omdat ze door vergunningproblemen geen muziek mochten draaien.

BarbecueënToen ze hoorden dat de dames achter Loud ermee stopten, roken ze hun kans. "Je zit op een steenworp van het centrum, dichtbij het water en er is een binnenplaats waar je 's zomers kunt barbecueën."

Behalve de naam namen ze ook een groot deel van het interieur mee. "Plus de klantenkring. Zo'n 80 à 90 procent van de gasten van daar komt hier nog steeds."

KlaverjassenTrots is De Jongste op de 'harbourroom' op de tweede etage van de zaak. Gasten kunnen daar klaverjassen of een vergadering beleggen. Aan de muur hangen veel oude foto's van schepen van de Holland-Amerika Lijn (HAL). "Heel de zaak moet Rotterdam ademen", stelt De Jongste, die zegt dat hij zijn gasten niet snel 'nee' zal verkopen. "Als iemand hier zijn verjaardag wil vieren en een uurtje plaatjes wil draaien, prima! Waar mag dat nog?"

De Jongste denkt er zelfs over om een tweede Selfies Place te openen in de stad. "Ik ben pas laat in de horeca gestapt, eigenlijk toen ik al de pensioengerechtigde leeftijd had. Dat het zo leuk zou zijn om mensen een lach te bezorgen, had ik niet verwacht. Misschien had ik dit wel 15 jaar eerder moeten doen."