Nieuws Actueel

Set Vexy fotografeert heel bekend Nederland

Dat ze uit Zeeland komen, is voor millennials Roald en Debbie Jansen nooit een obstakel geweest. Onder de naam Set Vexy fotograferen en filmen ze bekende artiesten. Uitgerekend Bløf opende deuren voor hen, schrijft het PZC.

Ernst Jan Rozendaal | Foto Set Vexy 24 juli 2017

Foto PZC Set Vexy CAS

Ze zijn nog maar zes jaar bezig. Toen ze in 2011 begonnen, zetten Roald Jansen (1988) en zijn vrouw Debbie (1987) een stip op de horizon. Binnen vijf jaar wilden ze een video maken voor Marco Borsato.

Hoge doelen

,,Daar zeggen we zelfs onze vakantie voor af, zeiden we tegen elkaar", vertelt Debbie in de eetkamer van hun huis in 's-Heer Arendskerke. In de naastgelegen schuur is de werkruimte ingericht van Set Vexy, de naam waaronder ze foto's en video's publiceren. Het lijstje met klanten wordt elke maand indrukwekkender, van Afrojack tot Bløf en van Take That tot Ilse De Lange. ,,We hebben ons vanaf het begin hele hoge doelen gesteld'', zegt Roald. ,,Sommige mensen verwarren dat met arrogantie. Ten onrechte. Als ik het te hoog in mijn bol krijg, zet Debbie me heus wel weer met beide voeten op de grond. Maar we hebben allebei wel gehoopt en geweten dat we succesvol konden zijn. Als je het hardop uitspreekt, is dat omdat je er door en door van overtuigd bent dat het lukt.'' En jawel, hun eerste vijfjarenplan is uitgekomen. Ze hebben inmiddels ook twee video's met Borsato op hun conto staan en hem gefotografeerd bij Vrienden van Amstel.

Zelfbewustzijn

Tot voor kort leek een dergelijk zelfbewustzijn voor Zeeuwen bepaald niet vanzelfsprekend. Tot het eind van de vorige eeuw werd de provincie vooral geassocieerd met mossels en bolussen, niet met succesvolle artiesten. Bløf bracht daar verandering in, een paar jaar later gevolgd door Racoon. Het festival Concert at Sea, georganiseerd door Bløf, doet in omvang nauwelijks onder voor Pinkpop en Lowlands. Niemand vindt het vreemd dat het elk jaar wordt georganiseerd aan de Zeeuwse kust.

Droog brood

Ook Roald en Debbie weten niet beter. Ze werden volwassen toen Bløf al volop triomfen vierde en Concert at Sea zijn naam vestigde. Of het daardoor komt dat ze er van overtuigd waren dat ze vanuit Zeeland konden slagen, betwijfelen ze. Maar het was uitgerekend wel Bløf die de carrière van Set Vexy in een stroomversnelling bracht. Debbie groeide op in Middelburg, Roald in Goes. Ze leerden elkaar kennen bij theatergroep De Drang. Roald speelde in een bandje, According to You. Keiharde emorock. Hij maakte al concertfoto's, al was daar geen droog brood in te verdienen. ,,Bandjes kregen misschien 100 euro om te spelen. Dan schiet er niet zoveel over voor een fotograaf. Ik ben er mee gestopt en pas weer mee begonnen toen Bløf mij twee jaar geleden vroeg voor hun concert in Ziggo Dome."

Lees ook: Gamma Racing Day: zo zet je met sponsoring je bedrijf beter in de markt

Rolverdeling

In dezelfde tijd dat hij een relatie kreeg met Debbie, begon hij fotoshoots te maken voor beginnende popgroepen. Later ook video's. Debbie bleek uitstekend uit de voeten te kunnen met video-editing. Langzamerhand ontwikkelde zich een rolverdeling. Roald: ,,We kunnen ontzettend goed met elkaar samenwerken. Niet iedereen kan dat in een relatie. Ik neem wat meer de leiding en Debbie blijft meer op de achtergrond. Zij communiceert met de klanten, fluistert tips in mijn oor, is van grote waarde als extra oog." Debbie: ,,In het begin had ik er wel een beetje moeite mee dat ik vaak werd gezien als de assistente van Roald, maar met de jaren is men ons als duo gaan beschouwen. Ik ben niet iemand die per se op de voorgrond wil staan. Onze rolverdeling is prima. 'Zonder haar kan ik het niet', zegt Roald altijd."

Contrasten

Door de grote nadruk op harde kleuren en felle contrasten, en door composities waarin taferelen op elkaar worden gestapeld, is het werk van Set Vexy uit duizenden te herkennen. Dat Bløf bij hen uitkwam was toeval. ,,Roalds jiu jitsu-leraar Tonny Mulder geeft ook de kinderen van Peter Slager les", vertelt Debbie. ,,Hij hoorde dat Bløf openstond voor nieuwe samenwerkingen op het gebied van foto en video en zei tegen Peter: Dan moet je eens naar Set Vexy kijken."

Pitchen

Het was geen Zeeuwse vriendendienst, Set Vexy moest gewoon pitchen. ,,Ik heb nooit tegen ze opgekeken", zegt Roald. ,,Het waren niet mijn idolen. Maar als je voor het eerst een kamer in stapt waar artiesten zitten die je eigenlijk alleen van tv kent, met hun hele management erbij, dan ben je toch wel even zenuwachtig. Al heel snel bleek hoe down to earth die gasten zijn, het ijs was zo gebroken." Debbie: ,,Ik zag ze niet als een Zeeuwse band, maar als de grootste band van Nederland." Roald: ,,Bij Balkenende denk je toch ook niet voortdurend dat hij uit Zeeland komt. Ja boeien, wat maakt dat uit?"

Clip

Ze zagen het als dé grote kans hun droom waar te maken. Voor de videoclip van 'Open je ogen' werkten ze zich suf en spaarden ze zich het brood uit de mond, zoals Debbie het uitdrukt. ,,Roald zat met hartkloppingen achter zijn computer, omdat er zoveel geregeld moest worden in korte tijd. Voor de videoshoot regelden we zelfs een cateraar voor het eten in plaats van het gebruikelijke broodje uit de supermarkt. We hebben op die clip geld ingeleverd. We wisten dat dit onze kans was. We hebben het megaperfectionistisch aangepakt." Roald: ,,Bij Bløf zeiden ze dat het de beste videoproductie was die ze ooit hadden gehad. De platenmaatschappij Universal zei ook: 'Wow!' Zij brachten ons in contact met The Common Linnets. Ook daar regelden we de productie van A tot Z. We zorgen er gewoon voor dat het altijd goed komt. Je hoeft maar één keer op je bek te gaan en je bent afgeschreven. Dan doe je niet meer mee. Dat is voor ons geen optie."

Druk

Van de ene opdracht rolden ze in de andere. Bløf in Ziggo Dome, Boudewijn de Groot, Vrienden van Amstel, Marco Borsato. Debbie en Roald hebben drie kinderen. Verhuizen naar de Randstad is voor hen geen optie. ,,Natuurlijk hebben we die discussie wel eens gevoerd", erkent Debbie. ,,Maar het wonen in Zeeland heeft ons nooit belemmerd. Het is niet leuk dat Roald soms vier of vijf dagen per week in Amsterdam is, maar Zeeland is ons thuis en daar willen we onze kinderen ook laten opgroeien."

Ambitie

Ze weten zeker dat ze vanuit Zeeland hun ambities waar kunnen maken. En die zijn niet gering. ,,We willen de nieuwe Erwin Olaf of Anton Corbijn worden", zegt Roald beslist. De volgende stip op de horizon is al gezet. ,,Een statieportret van de koning en de koningin. Als je niet groot droomt, kom je er gewoon niet."