Nieuws Actueel

Shell enige daler in positieve AEX, Prosus aan kop

Shell was woensdag de enige daler in de AEX-index, die opnieuw een stevige winst liet zien na het sterke begin van het nieuwe jaar. Het olie- en gasconcern, een van de grote winnaars van 2022, kampte met de aanhoudende daling van de olieprijzen en verloor ruim 2 procent.

ANP 4 januari 2023

ANP040123103 1

De algehele stemming op de Europese markten was opnieuw positief, ondanks de negatieve start van het nieuwe jaar op Wall Street. Daar kelderde Tesla dik 12 procent door tegenvallende leveringen van de fabrikant van elektrische auto's. Ook Apple moest het ontgelden na mediaberichten over een zwakkere vraag naar zijn producten.

De AEX noteerde rond het middaguur 1,1 procent hoger op 715,59 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 958,79 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tot 1,5 procent. Een onverwachte afname van de inflatie in Frankrijk en een meevallende krimp van de dienstensector in de eurozone zorgden daarbij voor optimisme op de beursvloeren.

Rentevergadering

Beleggers wachten verder nog op de notulen van de meest recente rentevergadering van de Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven. Die aantekeningen bevatten mogelijk meer informatie over de rentestappen van de Amerikaanse centrale bank in het nieuwe jaar.

Techinvesteerder Prosus (plus 4,5 procent) bleef profiteren van de aanhoudende rally in de Chinese techsector en ging opnieuw aan kop in de AEX. De koersstijging volgde op een winst van 4,6 procent van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarin Prosus een groot belang heeft. Speciaalchemiebedrijf DSM volgde met een plus van dik 3 procent.

Sligro

Heineken (plus 2,1 procent) stond ook in de kopgroep. De bierbrouwer profiteerde van een adviesverhoging door de Britse bank Barclays. ING, Philips en RELX wonnen ook meer dan 2 procent. In de MidKap steeg ABN AMRO 5,5 procent dankzij een koopadvies van de Franse bank Exane BNP Paribas. Ook schroefden analisten van Deutsche Bank het koersdoel voor ABN AMRO op.

Bij de kleinere bedrijven vielen de omzetcijfers van Sligro (plus 2,8 procent) in de smaak bij beleggers. Het groothandelsbedrijf zag de omzet in 2022 met bijna 31 procent stijgen, mede dankzij prijsverhogingen door de hoge inflatie. Het bedrijf verkocht daarmee weer meer dan in de periode voor de coronacrisis. Volgende maand komt Sligro met de volledige jaarcijfers.

De euro was 1,0618 dollar waard, tegen 1,0557 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omlaag na de forse daling op dinsdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,2 procent minder op 75,20 dollar per vat. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 80,18 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws