Nieuws Actueel

Shell onderaan in licht lagere AEX door daling olieprijs

Shell was donderdag de grootste daler in de AEX-index, die een klein verlies liet zien. Het olie- en gasconcern kampte met een verdere daling van de olieprijzen. De vrees voor een recessie hield de markten daarbij in de greep. Zo verlaagde de Europese Commissie de groeiverwachtingen voor de economie van de eurozone vanwege de onzekerheden door de Russische invasie van Oekraïne.

ANP 14 juli 2022

ANP140722106 1

De inflatieprognose voor het eurogebied werd voor dit jaar opgeschroefd tot 7,6 procent. Voor Nederland voorziet Brussel zelfs een inflatie van 9,4 procent. Ook kauwden beleggers nog na op de sterker dan verwachte toename van de Amerikaanse inflatie. De kans dat de Federal Reserve de rente in de Verenigde Staten nog agressiever gaat verhogen is daarmee toegenomen.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent in de min op 665,03 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 888,04 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,7 procent.

Shell

Naast Shell (min 2,2 procent) had ook staalconcern ArcelorMittal (min 1,5 procent) last van de recessievrees. Bij een economische krimp zal de vraag naar olie en staal afnemen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 2,5 procent tot 93,88 dollar. Brentolie werd 2 procent goedkoper op 97,62 dollar per vat.

ASMI en Besi stonden in de kopgroep van de AEX met plussen tot 2 procent. De chipbedrijven profiteerden van sterke resultaten van de Taiwanese chipfabrikant TSMC. ASML, dat zijn chipmachines levert aan TSMC, bleef achter en won 0,3 procent.

Air France-KLM

In de MidKap dikte Air France-KLM 2,8 procent aan. Investeerder Apollo Global Management steekt 500 miljoen euro in de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Dat bedrag gaat naar een tijdelijke dochteronderneming die een aantal reservemotoren van Air France-vliegtuigen bezit. Air France-KLM gebruikt het geld om een lening van de Franse staat versneld af te lossen.

NSI zakte ruim 2 procent. De vastgoedinvesteerder zag de winst per aandeel in de eerste jaarhelft dalen en de leegstand toenemen. Afvalverwerker Renewi verloor 1,6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

Ericsson

In Stockholm kelderde Ericsson ruim 8 procent na tegenvallende resultaten van de Zweedse fabrikant van telecomapparatuur. Het Duitse modemerk Hugo Boss verhoogde zijn verwachtingen na een sterk tweede kwartaal en steeg meer dan 3 procent in Frankfurt.

De euro was 1,0039 dollar waard tegen 1,0083 dollar een dag eerder. De eenheidsmunt was woensdag heel even minder waard dan de dollar, wat voor het eerst in ruim twintig jaar was.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws