Nieuws Actueel

'Situatie in Walburg is dramatisch'

Het ooit zo bruisende winkelcentrum Walburg barst nu van de mistroostige, lege etalages. Winkeliers zien hun omzetten kelderen. Het wordt er steeds stiller, meldt het AD.

Salwa van der Gaag | Foto: Rinie Boon 11 maart 2016

Walburg zwijndrecht winkelcentrum

Bij binnenkomst van winkelcentrum Walburg duurt het maar enkele meters voordat je het eerste donkere gat tegenkomt. Neem je de hoofdingang, dan is het zelfs het eerste wat je ziet. Waar ooit kledingwinkel Sandwich zat, zijn nu de luiken gesloten. Een paar winkels verderop zat schoenenzaak Dolcis. Vanaf een andere ingang is het de opheffingsverkoop bij de Dixons, die direct in het oog springt.

,,Wij krijgen dagelijks de vraag of wij ook weggaan, omdat we kortingen hebben," zegt Karin Hengstmengel van juwelierszaak Lucardi. ,,Het is niet normaal hoeveel leegstand er is," vervolgt ze. ,,Bizar. In sommige delen van het centrum is de loop eruit, dat is hartstikke slecht voor de zaken die er nog wel zitten."

Boodschap

Haar collega, Carla Lauwers, zegt: ,,Vroeger kwam je vanuit Rotterdam speciaal naar Zwijndrecht om te winkelen op Walburg. Dat kan je je nu niet meer voorstellen."

De vele leegstaande winkels zorgten ervoor dat het winkelen niet meer zo plezierig is, denkt Sonja Janssen van kledingwinkel Stones. ,,En je moet ook nog betalen voor het parkeren. Ja, dan gaan mensen liever naar Dordrecht of Rotterdam. Vroeger kwamen mensen hier echt om 'lekker' te winkelen en wat uren te besteden. Het was gezellig. Nu doen ze snel hun boodschappen binnen de tijd van de parkeermeter."

Om toch mensen te blijven trekken, zet ze zich extra in om de winkel bij de tijd te houden. ,,We luisteren extra naar de klanten en hebben ons assortiment aangepast aan de vraag. Je moet echt je best doen." Ook bij Ici Paris doen ze hun best door acties te bedenken en borden voor hun winkel te zetten.

,,Het is leuk dat er activiteiten worden georganiseerd, maar ik denk dat het grootser moet worden aangepakt om écht meer mensen te trekken," zegt een medewerkster van de parfumerie."

Huren

Wat iedere ondernemer als oplossing voor het probleem ziet? Weg met het betaald parkeren! Maar ook de huren moeten omlaag, vinden velen. ,,Die zijn erg hoog," vindt Mirka Wasch van Lara Mode. ,,Er moet absoluut iets gebeuren. Mijn omzetten zijn veel lager dan vorig jaar."

Er moeten hippere winkels komen en er moet meer worden georganiseerd, is de gedachte. ,,We moeten het met z'n allen doen," zegt Hengstmengel van Lucardi. ,,We hebben nu een paar koopzondagen gehad en dan blijft de helft van de winkels dicht. Mensen komen niet voor anderhalve winkel naar Walburg dus dan werkt het natuurlijk niet."

,,De situatie is dramatisch," zegt een medewerkster van modeketen WE. Sandra van der Star die al 15 jaar bij bloemisterij Den Dekker werkt, noemt het 'verschrikkelijk'. ,,Als er iets nieuws komt, is het een telefoonzaak of iets anders goedkoops," zegt zij.

Michiel Vat van Hair Square onderneemt actie door in gesprek te gaan met de gemeente. ,,We moeten dingen samen doen, dus de gemeente moet hierbij helpen. De service in het centrum kan beter, het buitengebied netter en het parkeergeld moet weg. Nu is het om te janken, maar we kunnen er echt nog wat moois van maken."