Nieuws Actueel

Sligro wikt en weegt over de toekomst van Waalwijks 'familiebedrijf' EMTE

De toekomst van supermarktketen EMTÉ is in nevelen gehuld. De Waalwijkse familie Trommelen, oprichter van het bedrijf, houdt het hart vast. Zij droegen in 2002 hun ziel en zaligheid over aan Sligro. En die onderzoekt nu wat het met EMTÉ wil. Dat schrijft BN/ De Stem.

Wouter ter Haar | Foto's: Privé-collectie Familie Trommelen 30 augustus 2017

Walther Trommelen Em Te Sligro

Op hun zesde verjaardag kregen de broertjes Sjef en Walther een fietsje. Maar dan wel eentje met mandjes aan de bagagedrager. Want dan konden ze vóór en ná school alvast boodschappen bezorgen bij de klanten van zijn ouders. Walther (68) en Sjef (69) Trommelen uit Waalwijk is het ondernemerschap al op jonge leeftijd bijgebracht. Samen met hun ouders, broers, zus en zwager stonden ze aan de basis van wat toen nog EM-TE heette, analoog aan de initialen van zijn vader Mechie Trommelen, oprichter van het bedrijf dat in 2002 in handen kwam van Sligro in Veghel.

De zaak

Walther Trommelen weet niet anders dan dat hij aan de slag was in de supermarkt van zijn ouders. ,,Ik had geen zitvlees om naar school te gaan. En werken in de slagerij of de supermarkt was alles wat ik wilde. In ons gezin draaide ook alles om de zaak. Ik heb mijn ouders eigenlijk nooit anders gezien dan aan het werk." Na eerst een slagerij in Waalwijk, begon in 1965 de expansie met een eerste supermarkt in Drunen. Later volgden er supermarkten in de wijde regio rondom Waalwijk, onder andere in Oisterwijk, Cromvoirt maar ook in Tilburg.

Lees ook: Sligro Food Group breidt uit in België

Familiebedrijf

Vanaf 1969 waren zijn twee broers Sjef, Jos en zus Wilma - en later zwager Hans - actief in het familiebedrijf. Pa was echter de grote animator en inspirator. ,,Hij was een echte ondernemer en wilde vooruit. Hij ontwikkelde de formule waarmee EM-TE en het latere EMTÉ onderscheidend van de concurrentie wilde zijn. Hij wilde zoveel mogelijk in eigen huis doen en in eigen handen houden. Vlees, brood, gebak, groente regelden we zelf." Het bedrijf groeide uit tot een keten van elf supermarkten, 120 miljoen euro omzet, 1.100 medewerkers en hoofdkantoor en distributiecentrum in Kaatsheuvel.

Familieberaad

De zaak was de familie alles. ,,Daar zat onze ziel en zaligheid in. Het was ons complete leven." Elke maandagmorgen om tien uur was er familieoverleg over lopende zaken en ontwikkelingen. Maar ook op zondagmorgen als de familie bij elkaar kwam, werd er altijd over de winkels, personeel en marktontwikkelingen gesproken. ,,Los kwamen we er niet van. Maar dat wilden we ook niet. De zaak en niet meer dan dat."

Continuïteit

Tijdens familieberaad rond het jaar 2000 kwam de continuïteit van de onderneming aan de orde. Bij Walther Trommelen en ook bij zijn broers en zus stond niemand van het nageslacht te trappelen om de zaak over te nemen. ,,Volkomen begrijpelijk. Wij werden er als vanzelf bij betrokken, maar de jongste generatie staat er verder van af." Na wat aftastende gesprekken met andere marktpartijen trof de familie Trommelen - Mechie was in 1994 overleden - in Abel Slippens van Sligro een goede overnamekandidaat.

Sligro

Walther Trommelen zat als directeur algemene zaken aan tafel met Sligro. ,,Vaak heb ik wakker gelegen van die overname, want ik - maar zeker ook de rest van de familie - voelde me wel zeer verantwoordelijk voor het bedrijf en de medewerkers. Dat leidde tot zware emoties. Maar omdat Sligro alle medewerkers, supermarkten en de complete formule overnam, hadden we er vertrouwen in." EMTÉ groeide daarna, onder andere met de overname van Edah, nog veel harder. Met Walther Trommelen nog enkele jaren als adviseur op de achtergrond.

Vergetelheid

EMTÉ heeft nu 133 winkels, maar de toekomst is ongewis. Trommelen ziet dat enigszins met lede ogen aan. ,,Het bedrijf gaat je, ook na al die jaren, nog steeds aan het hart." Een typisch bewijs daarvoor is dat hij vrienden en bekenden nog wel eens een draagtasje met EMTÉ-logo in de handen propt als ze elders boodschappen doen. ,,Maar het bedrijf Sligro wil ook verder. EMTÉ draait nu niet naar behoren, dus ze moeten wat. Maar het zou mij best pijn doen als EMTÉ uit het straatbeeld zou verdwijnen en onze familiegeschiedenis in de vergetelheid zou raken. Daar is het te mooi voor geweest."

Het bedrijf gaat je, ook na al die jaren, nog steeds aan het hart

Walther Trommelen