Nieuws Actueel

Sloopgebod Maison Manon op Woonplein Enschede gaat om 5 meter

Jan en Manon Nijland moeten hun net heropende interieurzaak Maison Manon op het Woonplein Enschede van de rechter deels weer slopen. Er zou te weinig winkelruimte zijn overgebleven voor de belangstellende voor het naastgelegen bedrijfspand, de Aldi.

Van onze redactie 8 augustus 2016

Maison manon opent weer playbutton annina romita

De Enschedese ondernemers verloren een kort geding dat was aangespannen door de curatoren van Groengoed uit Brabant. Deze in 2014 failliet gegane onderneming was samen met de Nijlands eigenaar van het bedrijfspand van Maison Manon en bijbehorende grond aan de Hengelosestraat/Schuttersveld. De winkel brandde in december 2012 tot de grond toe af.

41 meter in plaats van 36 meter

Bij de nieuwbouw werd afgesproken dat het perceel zou worden opgesplitst in twee onafhankelijke delen, voor twee winkelruimtes. Volgens de curatoren van Groengoed hebben de Nijlands echter een groter deel van hun stuk grond bebouwd dan was afgesproken en in tekeningen was vastgelegd. In plaats van 36 meter, is volgens de eisers 41 meter diep gebouwd. Daardoor zou er minder winkelruimte zijn overgebleven voor de belangrijkste gegadigde voor het naastgelegen bedrijfspand. Die zal daardoor waarschijnlijk afhaken, voeren de curatoren aan. Dat pand moet overigens nog worden gebouwd.

Aldi

Volgens het gisteren verschenen vonnis gaat het om de Duitse supermarkt Aldi, die er 1,9 miljoen euro voor over zou hebben om de nieuwe buurman van Maison Manon te worden. Het ondernemerspaar werd door de curatoren in mei gesommeerd om de te veel gebouwde diepte te verwijderen en terug te brengen naar 36 meter. Dat was echter onmogelijk, omdat het pand er toen al voor 80 procent stond. Daarop kondigden de curatoren een kort geding aan.

Gelijk

Uit het vonnis blijkt dat de voorzieningenrechter de curatoren op vrijwel alle fronten in het gelijk stelt. De Nijlands moeten het teveel gebouwde verwijderen dan wel slopen en het 'ten onrechte toegeëigende gedeelte van het perceel teruggeven' aan de curatoren van de voormalige mede-eigenaar. De werkzaamheden moeten binnen drie maanden zijn uitgevoerd, op straffe van een dwangsom van 20.000 euro per dag.

Lees verder onder de video

%VIDEOWIDGET%

"Vanaf morgen wil ik het woord brand niet meer horen. Dit is echt een nieuw begin," vertelt Manon Nijland vlak voor de opening aan reporters van TV Enschede FM. Bekijk de reportage hierboven.

Spoedappèl

Het echtpaar Nijland is momenteel met vakantie en was gisteren onbereikbaar voor een reactie. Hun advocate M. Ubbink liet weten dat zij haar cliënten zal adviseren om in spoedappèl te gaan en dat zij 'met grote verbazing' kennis heeft genomen van het vonnis. „De rechter is wel heel erg soepeltjes over de kwestie heen gelopen. We hebben zoveel bewijzen geleverd, maar daar lees ik in het vonnis niets van terug."Bovendien verwijt zij de curatoren dat die veel te laat aan de bel hebben getrokken. „Zij konden of moesten al veel eerder weten dát en wát er gebouwd zou worden." Het is volgens Ubbink ook nog helemaal niet zeker dat Aldi zich wil vestigen naast Maison Manon. „Ik heb begrepen dat daar diverse obstakels liggen." Eerst zal ze haar cliënten na hun vakantie over het vonnis inlichten. „Het zal opnieuw een klap voor ze zijn."

Foto: Annina Romita