Nieuws Actueel

Sluise ondernemers vinden samenwerking belangrijk

Niet het schrappen van regels, maar aan een coöperatieve houding van de gemeente hebben winkeliers het meest. Dat is de conclusie van een proef die de afgelopen anderhalf jaar in Sluis en elf andere winkelgebieden liep. Dit meldt de PZC.

Van onze redactie 5 december 2016

687809

Conclusie

Sluis deed sinds 2015 mee aan de pilot Verlichte regels winkelgebieden. Het initiatief van het ministerie van Economische Zaken was bedoeld om winkeliers in Nederland een positief zetje te geven en in kaart te brengen welke regels zonodig versoepeld moeten worden. Uit de proef bleek dat Sluis juist weinig regeldruk kent en samenwerking het belangrijkst is. Ook zitten Sluise ondernemers niet te wachten op het fenomeen blurring, waarbij regels worden versoepeld om horeca en detailhandel te kunnen combineren. Dat wordt in veel steden wel toegepast om het centrum te verlevendigen, in Sluis is dat onnodig omdat er weinig leegstand is en de mix van horeca en detailhandel al goed is.

Pilot

De pilot werd uitgevoerd door Platform 31, een kennis- en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling. Twaalf winkelgebieden door heel Nederland deden mee, in Zeeland waren dat Sluis en Goes.