Nieuws Actueel

'Snel weer terrassen op Ledig Erf'

Coalitiepartij D66 wil dat er snel een oplossing komt voor de terrassen op het Ledig Erf, die op last van de rechter voor onbepaalde tijd zijn gesloten. De partij stelt vragen aan het college over kwestie, dat schrijft het AD.

Diane Hoekstra 1 maart 2016

Terrasledigerf

Bar & Grill Speck en Grieks restaurant Stelios Kitchen & Bar aan het Ledig Erf mogen voorlopig niet hun stoeltjes buiten zetten op hun nieuwe terrassen. Dat bleek ruim een maand geleden na een uitspraak van de rechter. Er is door de gemeente een vergunning afgegeven op basis van foutieve inschattingen en berekeningen.

Zes omwonenden vochten de vergunning succesvol aan die de gemeente heeft afgegeven aan de eigenaar van de twee horecaruimtes. Die worden sinds een jaar gehuurd door Bar & Grill Speck en Grieks restaurant Stelios Kitchen & Bar. Een aantal woon- en slaapkamers in het bovenliggende appartementencomplex ligt recht boven de terrassen.

Levendig De gemeente wil een levendig plein op deze plek, maar dat botst met de belangen van bewoners die overlast ervaren van het geluid dat roepende terrasbezoekers maken. In een eerder stadium heeft overleg tussen bewoners, ondernemers en de gemeente al geleid tot een aantal aanpassingen. Maar dat heeft nog niet tot overeenstemming geleid.

Totdat er een nieuwe vergunning wordt verleend, mogen de terrassen niet worden gebruikt. D66 vindt deze gang van zaken jammer en had graag gezien dat er een gezamenlijke oplossing zou zijn gevonden. “Dit gebied leent zich bij uitstek voor horeca met een terrasfunctie,” zegt Klaas Verschuure. “Het terrasseizoen is aanstaande. Daarom willen wij dat die vergunning zo snel mogelijk geregeld wordt.”

De fractie wil dan ook van het college van burgemeester en wethouders weten of dat kans ziet om met de bewoners tot een oplossing te komen en of het bereid is zo snel mogelijk een nieuwe vergunning te verlenen die wel aan de juiste voorwaarden voldoet en op welke termijn dat dan is.

Stelios Mataxas van het Griekse restaurant heeft goede hoop dat het goed komt. “Wij zijn samen met Bar & Grill Speck van plan om in goed overleg met de bewoners een oplossing te vinden. We willen natuurlijk niet dat bewoners last hebben van ons terras. Het zou best kunnen dat de oppervlakte van de terrassen kleiner wordt. Daar zouden we mee kunnen leven.”

Wethouder Paulus Jansen liet ruim anderhalve week geleden ook aan deze krant weten goede hoop te hebben dat de ondernemers nog voor de lente hun terras kunnen neerzetten. “De exploitanten moeten een nieuw geluidsonderzoek doen,” zei hij toen. “Op basis daarvan nemen we zo snel mogelijk een besluit. Ik acht het onwaarschijnlijk dat de terrassen helemaal niet meer terugkomen.”