Nieuws Actueel

'Sociaal', 'teamplayer' en 'zelfstandig' grootste clichés op cv

Werkzoekenden maken vaak gebruik van clichés op hun cv. Het grootste cliché is ‘Ik ben sociaal’, maar ook ‘Ik ben een teamplayer’ en ‘ik kan goed zelfstandig werken’ zijn uitspraken die op veel Nederlandse cv’s te vinden zijn. Dit blijkt uit onderzoek van dienstverlener CVster, dat tienduizenden cv’s uit 39 landen wereldwijd analyseerde.

De Ondernemer 2 september 2019

Solliciteren thuiswerken

Werkzoekenden omschrijven zichzelf, in tegenstelling tot in andere landen in het onderzoek, bovengemiddeld vaak als ‘leergierig’ en ‘behulpzaam’. Toch zijn dit niet de grootste clichés die op Nederlandse cv’s te vinden zijn. In de hoop een goede indruk achter te laten op een potentiële werkgever, beschrijven Nederlanders zichzelf namelijk het vaakst als ‘sociaal’, gevolgd door een echte ‘teamplayer’ en iemand die goed ‘zelfstandig’ kan werken. In de top 10 grootste clichés staat verder:

4. Leergierig
5. (Ik hou van een) uitdaging
6. Flexibel
7. Gedreven
8. Enthousiast
9. Creatief
10. Positief

Lees ook: Waarom je bij dit bedrijf niet hoeft te solliciteren

Wereldwijd meest gebruikte cliché: teamplayer

In 38 verschillende landen zijn de uitspraken ‘Ik ben een teamplayer’ of ‘Ik kan goed in een team werken’ op het cv te vinden in de top 3 grootste clichés. Deze competentie is hiermee het grootste cv-cliché ter wereld. Alleen bij Filipijnse werkzoekenden valt deze uitspraak net buiten de top 3. Hier eindigt ‘teamplayer’ op een vijfde plaats.

Ook de competenties ‘klantgericht’ en ‘professioneel’ worden wereldwijd op bijzonder vaak cv’s genoemd. Bij Nederlandse werkzoekenden vallen deze competenties echter buiten de top 10.

Europeanen kunnen zich minder vaak goed aanpassen

Ook tussen de verschillende continenten zijn interessante verschillen. Zo vermelden Europeanen minder vaak ‘ik kan me goed aanpassen’. Mensen in Europa beschrijven zichzelf daarentegen juist vaker als ‘positief’ en ‘sociaal’ dan wereldwijd gemiddeld.