Nieuws Actueel

Spaans cabinepersoneel Ryanair staakt tot januari door

Het Spaanse cabinepersoneel van budgetluchtvaartmaatschappij Ryanair gaat verder met zijn stakingen. Van augustus tot begin januari leggen de medewerkers elke week een keer het werk neer, kondigden vakbonden USO en SITCPLA aan. Zij stellen dat Ryanair de basisrechten die alle Spaanse werknemers hebben, niet respecteert.

ANP 27 juli 2022

ANP270722193 1

Die rechten bestaan onder meer uit 22 verlofdagen en 14 wettelijke vakantiedagen, het uitvoeren van de Spaanse arbowet en het verhogen van de lonen tot het niveau van voor de coronapandemie. Om Ryanair te dwingen zich daaraan te houden staakten de stewards, stewardessen en pursers sinds eind juni al 18 dagen. Dat leidde volgens de Spaanse zender TVE tot zo'n 300 geannuleerde vluchten en 3000 vluchten die vertraagd waren.

De nieuwe acties betreffen tussen 8 augustus en 7 januari wekelijks een 24 uursstaking. Die vinden niet plaats op vrijdag, zaterdag of zondag. Volgens de Spaanse wet moeten tijdens stakingen minimumdiensten worden uitgevoerd. Daardoor vallen de annuleringen doorgaans mee. Op de stakingsdagen bij Ryanair moet bijvoorbeeld, afhankelijk van de luchthaven, tussen de 73 en 82 procent van alle vluchten gewoon worden uitgevoerd.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws