Nieuws Actueel

'Sperrietelers' apetrots op Europese erkenning

De asperges van de Brabantse Wal genieten voortaan Europese bescherming. De Europese Commissie in Brussel heeft het product toegevoegd aan een register dat streekproducten beschermt tegen namaak. Dat meldt BN De Stem.

Ben van den Aarssen 18 februari 2016

Witte asperges brabantse wal europese bescherming

Corné Ooms, secretaris van de telersvereniging Brabantse Wal, spreekt van een mijlpaal en ook voorzitter Cees van Tiggelen is trots. "Elf jaar zijn we als telers bezig om een mooi product weg te zetten. Deze erkenning is de kroon op al het werk."

ToetsMet name Ooms heeft zich drie jaar lang ingespannen om de Brabantse Wal asperge in Brussel op de agenda te krijgen. De beschermde oorsprongsbenaming wordt alleen verstrekt na een strenge toets, waarbij de geografische afbakening het belangrijkste criterium is.

Dankzij de inspanningen van een pionier als Willem de Weert staat het gebied Brabantse Wal volgens Ooms op de kaart bij de Europese Unie. Ook heeft een controlerende instantie de totale productie in de streek kritisch onder de loep genomen, om vreemde aanvoer uit te sluiten.

Extra marktkansenDe zestien aangesloten aspergetelers zijn actief op in totaal zo'n 50 hectare. Alleen asperges die op de Brabantse Wal zelf zijn geproduceerd, verwerkt en bereid, worden als streekproduct erkend.

Op de Europese lijst van producten met een beschermde oorsprongsbenaming staan meer dan 1.320 producten. Uit eigen land genieten vooral kazen bescherming, zoals Boeren-Leidse en Noord-Hollandse Edammer. Ook het aardappelras Opperdoezer Ronde staat in het register. Internationaal is Parmaham een bekend voorbeeld.

Ooms ziet, met de Europese erkenning extra marktkansen voor de Brabantse Wal asperge. "Hoewel dat niet het doel van de aanvraag was. We willen ons vooral onderscheiden in de wildgroei aan streekproducten.''

Zilte smaakVorig jaar al werd de om zijn zilte smaak bekende asperge door Albert Heijn in de zuidelijke provincies en in België in de schappen gelegd. Ooms verwacht een verbreding van het aanbod in de supermarkt en meer vraag vanuit de horeca.

Ook de consument bij de huiswinkels in de streek wordt niet vergeten. "Van wat we aan huis verkopen gaat 70 procent naar de Belgische consument.'' De traditionele eerste steek van de Brabantse Wal asperge, dit jaar op donderdag 21 april, krijgt en extra feestelijk tintje.