Nieuws Actueel

Sporten als de anderen slapen? Dat kan in Enschede

Je kunt sinds 2015 ’s nachts fitnessen in Enschede. Maar wie sport er nou midden in de nacht? En vooral: waarom?

Van onze redactie 13 januari 2016

Fitness stockpixabay

Echt donker is het in Enschede nooit. Het licht van de vele lantaarnpalen en bedrijfspanden zorgt ervoor dat je ook om één uur ’s nachts prima je weg kunt vinden. Stil is het, verrassend genoeg, wel. Een verdwaalde automobilist verbreekt die stilte af en toe, maar het is duidelijk dat het gros van de mensen al op een oor ligt. Het gros, want niet iedereen gebruikt de nacht om te slapen. Bij sportschool Basic Fit, aan de J.J. van Deinselaan, is de 24-jarige Faruk gewichten aan het drukken alsof het vier uur ’s middags is. Hij is zo fit als een hoentje en vol energie. „Soms ben ik wel moe, maar daar moet je even doorheen. Dan is het net als overdag trainen.”

GlanerbrugOnder andere vestigingen van sportschool Basic Fit hebben sinds dit jaar een 24 uursservice. In Enschede is Basic Fit de enige. Anytime Fitness biedt een soortgelijke service aan in Glanerbrug. Vooral om mensen met onregelmatige werktijden, zoals verpleegkundigen of bartenders, tegemoet te komen.

Frisse luchtFaruk en zijn kameraad Chezik kiezen er bewust voor om ’s nachts te sporten. Niet omdat ze er overdag of in de avond geen tijd voor hebben, maar omdat ze nu alle ruimte hebben en, niet geheel onbelangrijk, frisse lucht. „Het is hier normaal heel druk.” Faruk wijst naar een hoek waar apparaten staan om elke spiergroep in je lijf te trainen. Zijn vriend vult hem aan: „Door de drukte zijn niet alleen alle apparaten in gebruik, maar het wordt ook benauwd.” ’s Nachts kunnen de kameraden hun gang gaan en dat doen ze dan ook elke doordeweekse nacht. Net als vele anderen.

Aantal sportersDe nachtgastheer bij Basic Fit - hij wil niet met naam genoemd worden - vertelt dat er eigenlijk altijd wel mensen aanwezig zijn in de nacht. Een gemiddeld aantal kan hij niet noemen, daarvoor wisselt het te veel, maar een man of vijftien rond 00.30 uur is niet gek. Dat aantal neemt naarmate de nacht vordert af. Het zijn vaak dezelfde mensen die gebruikmaken van de 24 uursservice van de sportschool, maar ‘af en toe’ duikt er volgens de gastheer een nieuw gezicht op. „Dat is dan vaak iemand die niet kan slapen en het sportpasje van zijn zusje heeft gevonden.”

In de vroege ochtend neemt het aantal sporters weer toe, vanaf 05.00 uur. „Mensen die voor hun werk een uurtje sporten, hier rustig douchen en dan hun dag beginnen. Dan zie je wel echt kleine oogjes”, vertelt de gastheer lachend.

Stilte voor de storm: zo voelt het in de normaal overvolle sportschool. De zaal waarin normaal tientallen mensen hardlopen, fietsen en zichzelf tot het uiterste pushen, is midden in de nacht nagenoeg leeg. Vijf mannen werken zich in het zweet voor de spiegelwand met het drukken en tillen van gewichten. Praten doen ze niet. Het is sporten en daarna slapen.

RitmeFysiotherapeut Marco Pallencaoe van praktijk Pro-F in Enschede raadt het sporten ’s nachts niet af, maar benadrukt dat het wel in je ritme moet passen. „Je lichaam heeft rust nodig. Als je om 08.00 uur aan je dag bent begonnen, is het niet verstandig om na twaalven nog intensief te gaan sporten.” De therapeut legt uit dat je een verhoogde kans op blessures hebt als je op deze manier gebruikmaakt van de 24 uursservice. Maar mensen die in ploegendiensten werken en eraan gewend zijn om overdag te slapen kunnen volgens Pallencaoe rustig hun gang gaan. Wel moeten de sporters extra alert zijn op hun voedingspatroon. „Meestal eet je niet midden in de nacht, maar als je gaat sporten moet je lichaam wel ergens op kunnen werken.”

BegeleidingVerder is professionele begeleiding iets wat ’s nachts vaak ontbreekt en volgens de therapeut is dat juist heel belangrijk. „Er zijn duizend manieren om een oefening fout te doen.” Om die reden adviseert de fysiotherapeut de ‘gemiddelde huismoeder’ om gewoon lekker overdag onder begeleiding te gaan trainen om blessures te voorkomen.

Terwijl de meeste mensen zich nog een keer omdraaien onder hun warme dekbed, komt de volgende lichting ‘nachtsporters’ alweer binnen. Een paar mannen schudden elkaar de hand, waarna ze aan hun work- out beginnen.Foto: Pixabay