Nieuws Actueel

Sportieve ondernemers lopen estafette van Wageningen naar Oldenzaal

Ondernemers uit Oldenzaal brengen de komende nacht en dag het bevrijdingsvuur naar hun stad. Met een 160 kilometer lange estafette, schrijft Tubantia.

Aileen Slot | Foto: Robin Hilberink 4 mei 2017

Ondernemers bevrijdingsdag Oldenzaal Wageningen

Het is de eerste keer dat de Oldenzaalse ondernemers meedoen aan de 15 uur durende estafette. Vanavond gaat de groep van acht sportieve ondernemers naar Wageningen voor de Bevrijdingsvuurceremonie op het 5 Mei Plein. Nadat de burgemeester daar om precies middernacht het Bevrijdingsvuur ontsteekt, vertrekken loopgroepen met het bevrijdingsvuur naar gemeentes verspreid over het hele land.

De Oldenzaalse lopers krijgen een van de langste afstanden voor hun kiezen. Eenmaal weer terug in de stad overhandigen de ondernemers het bevrijdingsvuur aan burgemeester Theo Schouten. Dat gebeurt morgen tussen 15.00 en 16.00 uur in de Herdenkingstuin. ,,We geven het vuur dan terug aan de gemeenschap", zegt initiatiefnemer Marcel Benneker (46), mede-eigenaar van Viteq en Outdoor Challenge Park.

Route

De acht ondernemers, onder wie Thijs Nijhof van Buro BAM en Sven Vos van Fysio Cure, lopen allemaal dezelfde afstanden. In koppels van twee leggen ze delen van de route af. Wisselen doen ze om de 5 kilometer. ,,In twee busjes die met ons meerijden kunnen we uitrusten'', legt Benneker uit. De lopers worden begeleid door vier leden van moutainbikevereniging Het Twentse Ros. Omdat een groot deel van de route 's nachts gelopen wordt, is het belangrijk dat de fietsers zorgen voor goede verlichting. Ook houden de mountainbikers de juiste route in de gaten. ,,Wij hebben het nog makkelijk, wij hoeven alleen maar te lopen'', zegt Benneker met een lach. De mannen lopen een mooie route langs bos en water, die met zorg is uitgestippeld en gecontroleerd.

Vrijheid

Marcel Benneker speelde al een tijd met het idee om mee te doen aan de estafette. De vrijheidsgedachte in combinatie met het sportieve karakter sprak hem enorm aan. "Vrijheid is zo belangrijk, dat moeten we ons goed realiseren. Eigenlijk hebben we het hier maar gemakkelijk. Wij zeuren over een slechte internetverbinding, terwijl mensen in oorlogsgebieden aan het overleven zijn."

Dat soort heftige situaties heeft Benneker met eigen ogen gezien tijdens zijn werk bij defensie. Ook daarom speelt vrijheid zo'n belangrijke rol in zijn leven. Dat nu de gemeente Oldenzaal ook aandacht besteed aan de Bevrijdingsvuur, kan hij alleen maar heel positief noemen.

Wat Benneker van de 15 uur durende estafette moet verwachten, weet hij eigenlijk niet precies. ,,Ik weet wel dat we het lichamelijk allemaal aan kunnen, we hebben een goede conditie. Het zal vast zwaar worden, maar hoe het écht is ontdekken we straks wel.'' Met die gedachte vertrek de enthousiaste groep vanavond naar Wageningen. Een fysieke uitdaging, daar houden ze wel van. Ook vanuit Losser en Dinkelland gaan vanavond hardloopteams in Wageningen van start om het bevrijdingsvuur naar die gemeenten te brengen.