Nieuws Actueel

Stairslider is het ideale transport voor een dode

Uitvaartondernemer Berry van Beek heeft een product gelanceerd dat het werk voor collega's aanmerkelijk vereenvoudigt. De 34-jarige Duivenaar bedacht de Stairslider, oftewel de trappenglijder. Met zijn gepatenteerde vacuümmatras kunnen overledenen in een handomdraai en zonder inspanning van boven naar beneden worden vervoerd. Dat schrijft De Gelderlander.

René Boekhorst | Foto: Bart Harmsen 18 oktober 2016

Stairslider Berry van Beek

"Ik werk sinds 2012 bij een begrafenisonderneming en heb ook mijn eigen bedrijf. Het is wel eens voorgekomen dat ik iemand die was gestorven, van de slaapkamer naar beneden moest brengen. Dat is niet te doen met een brancard, dus dan moet je tillen. Dat is slecht voor je rug, maar bovendien ook niet de manier waarop je met een stoffelijk overschot wilt omspringen."

Betoncocon

De Stairslider is een met granulaatkorrels gevuld matras. De erop gelegde dode wordt verankerd met vier dubbele banden die op veiligheidsgordels lijken. Met een ventiel wordt het matras vervolgens zo hard opgepompt dat het het lichaam in tien seconden vacuüm is gezogen. Eraf vallen, zoals bij een gewone brancard, is onmogelijk omdat het lijk muurvast in de betoncocon zit. Een pluspunt is dat het matras in alle denkbare posities kan worden gekanteld.

Williewortelmoment

Zijn williewortelmoment had Van Beek bij de Duivense brandweer, waar hij vrijwilliger is. "Patiënten leggen we wel eens op zo'n matras, dat we al tien jaar gebruiken. Ineens had ik het: waarom gebruiken uitvaartondernemers dit niet ook?"

Modificeren

Van Beek nam contact op met het Zweedse AB Germa, dat matrassen voor hulpverleners maakt. Het bedrijf was direct enthousiast en modificeerde de constructie.

Ingetogener

"De feloranje kleur van het brandweermatras is ingeruild voor stemmig blauw, want je wilt niets schreeuwerigs in het bijzijn van nabestaanden", zegt Van Beek. "Ook de handgrepen zijn geïntegreerd in het matras. Dat vergemakkelijkt het vervoer van de overledene en ziet er ingetogener uit."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Buitenlandse belangstelling

Zijn vondst introduceerde Van Beek tijdens een jaarlijkse uitvaartbeurs. "Drie weken geleden kwam het eerste exemplaar aan. Ik heb inmiddels al 30 Stairsliders verkocht. Collega's uit Frankrijk, Duitsland en Spanje hebben er belangstelling voor, dus dit kan wel eens iets heel groots worden. Anderhalve week geleden ging een collega door zijn rug. Hij zei: 'Ach, Berry, had ik maar iets eerder van het bestaan van je Stairslider geweten...'"

Tilgarantie

De Stairslider kost 699 euro. De fabrikant biedt een tilgarantie tot 250 kilogram. "Wij houden 200 kilo aan als grens. Dat is goed werkbaar, want mensen die bijvoorbeeld aan obesitas lijden, liggen meestal toch al beneden in een bed."

nstairslider.eu

Gerelateerde artikelen

Kisten voor een persoonlijk afscheid

Uitvaartondernemer nodigt bezoekers uit in grafkist

Haagse funeral planner over 'het mooiste vak ter wereld'