Nieuws Actueel

Startup Flow.ai lanceert chatbot voor treinreizigers

Je treinreis plannen hoeft niet meer via een speciale app voor openbaar vervoer. Je kunt het vanaf vandaag ook vragen aan Treintje, de nieuwe chatbot van startup Flow.ai.

Aurora Peters | Foto: ANP / Flow.ai 28 juli 2016

Trein bot ai 1065

Treintje is een chatbot die te vinden is in Facebook Messenger. Je kunt vragen stellen als: hoe laat moet ik de trein hebben als ik om 20.00 uur in Utrecht moet zijn? Of: zijn er storingen op het spoor naar Amsterdam? Treintje geeft direct antwoord.

“We hebben deze app gemaakt voor de treinreiziger”, zegt Flow.ai co-founder Murat Ozmerd. “Maar ook om te laten zien waar artificial intelligence (AI) tot uit kan groeien.” TaalVolgens Flow.ai is AI dé manier waarop bedrijven met klanten zullen gaan communiceren. “Dat hebben we niet zelf bedacht hoor”, reageert Ozmerd. “Dat is ook waar Microsoft, Google en inmiddels ook Apple naartoe willen.”

Met de hulp van AI kan de consument op elk gewenst moment een vraag aan een bedrijf stellen in normaal taalgebruik. Veelvuldig doorklikken in een onduidelijke FAQ of een ingewikkeld formulier invullen is dan niet meer nodig. “Treintje is een heel eenvoudige toepassing", legt Ozmerd uit. "Maar in de toekomst zou je bijvoorbeeld aan een bot kunnen vragen of hij de premie op een woonhuisverzekering kan berekenen."

OpvoedenOm zover te komen moet de AI-taal eerst verder worden ontwikkeld. Ook Treintje is nog niet af. Vandaag hebben een paar honderd mensen er gebruik van gemaakt. “Gelukkig niet al te veel, want de bot moet verder worden opgevoed”, zegt Ozmerd. “Als de bot vragen krijgt die hij niet begrijpt, kunnen wij dat zien en kunnen we de bot nieuwe vraagstellingen aanleren. Dat is de kracht van de bots van nu. Ze kunnen doorleren.”