Nieuws Actueel

Startup maakt vermogensbeheer simpeler en goedkoper

Niet mensen, maar computers adviseren klanten over het beheer van hun vermogen. Oprichter Thomas Bunnik (32) van start-up Pritle werkte acht jaar bij ABN Amro. Door slim gebruik te maken van de modernste technologie kan vermogensbeheer simpeler, beter en goedkoper, vond hij. Bunnik stak zijn spaargeld in Pritle, de twee medeoprichters, Azman Hamid uit Singapore en de Amerikaan Stewart Bowers, deden hetzelfde. Het Parool ging met hen in gesprek.

Richard Mooyman | Foto: Mark van der Zouw 28 maart 2016

Pritle Startup

Via hun netwerken vonden zij ook private geldschieters. Inmiddels is zo'n drie miljoen euro geïnvesteerd. Door de overname van vermogensbeheerder Fundix in 2015 maakte Pritle een vliegende start. "Daarmee hadden we meteen een vergunning, klanten, zo'n 100 miljoen euro vermogen onder beheer en een organisatie. In deze wereld en tijd moet je snelheid maken." Als fintechbedrijf koos Pritle niet voor de Zuidas of een van de grachten, maar voor een bedrijfsverzamelgebouw in de Houthavens met uitzicht op het IJ. "We hebben afstand genomen van de traditionele financiële sector. Hier zitten we tussen andere start-ups en internetbedrijven."

In de financiële sector vindt 'een proces van creatieve destructie' plaats, zoals eerder in de reisbranche, aldus Bunnik. De consument is volgens hem goedkoper en beter af. "Een computer maakt geen fouten, een adviseur kan een komma verkeerd zetten of een door emotie ingegeven keuze maken."

Bunnik en zijn team maken lange dagen. "Maar ondernemen voelt niet als werken. Het is echt bevrijdend. Je bouwt aan een droom."

Dienstverlener voor lage prijsPritle ziet hij niet zozeer als prijsvechter, maar als betere dienstverlener tegen een lagere prijs. Inleggen kan vanaf tien euro. Er zijn ook klanten die miljoenen beleggen, met als doel sparen voor het pensioen, de studie van de kinderen of een mooie reis. De computer van Pritle houdt continu de beleggingen in de gaten op basis van het gewenste risicoprofiel en einddoel.

Het geld wordt wereldwijd belegd in aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta en beursgenoteerd vastgoed. Het gaat vooral om indexfondsen die de beurs volgen. Fondsen die een hoger rendement beloven, maken dat volgens Bunnik 'in 95 procent van de gevallen' toch niet waar.

Het gaat om beleggingen, dus zekerheid over het rendement kan ook Pritle niet bieden. De risico's worden wel langzaam en automatisch afgebouwd naarmate het einddoel nadert, aldus Bunnik. "Logisch, maar dat bestond in deze branche nog niet." Pritle bedient inmiddels duizenden klanten in Nederland. De eerstvolgende stap: marktleider in Europa worden. Daarna lokken Azië en Latijns-Amerika. Belangstelling om die ambitieuze plannen te financieren, is er volgens Bunnik volop. "Ook in Silicon Valley, Londen en Azië."