Onder meer de winkels in Apeldoorn en Zwolle gaan niet meer open. Slechts enkele tientallen van de 440 medewerkers kunnen bij het bedrijf uit Nunspeet blijven werken. Klanten kunnen vanaf dit weekend weer terecht in de winkels. Tegelijkertijd gaat een nieuwe site de lucht in.
,,We hebben altijd gezegd: op 1 maart gaan we open. Dat is gelukt, op een aantal vestigingen na, mede vanwege carnaval”, vertelt Dick Burger, algemeen directeur van de nieuwe eigenaar Scheybeeck, in het AD. In de loop van deze week verwacht hij ‘op volle sterkte’ te zijn.
Lees ook: Failliet Stella in handen van fietsondernemer Ilias Salhi en investeerder Scheybeeck
Stella gaat van 48 naar 12 vestigignen
Alleen in Beverwijk, Heerhugowaard, Houten, Amersfoort, Ridderkerk, Schiedam, Wijchen, Best, Breda, Nuth, Assen én Nunspeet vind je straks nog winkels. De fabriek waar Stella de fietsen in elkaar zet wordt verplaatst van Nunspeet naar Beverwijk. Voorheen had het bedrijf 48 vestigingen in Nederland en België.
,,We gaan in dezelfde vorm verder, alleen met een afgeslankte organisatie. We gaan serieus ons best doen. Ik heb er zin in’’, vertelt Burger. ,,We hebben 60 medewerkers aangetrokken, waarvan het grootste deel voormalig medewerkers van Stella zijn.’’
Stella-fietsen direct vanuit winkel leverbaar
Afgelopen tijd zijn alle winkels in gereedheid gebracht. Er verandert het een en ander. ,,Fietsen zijn direct vanuit de winkel leverbaar. Dat deed Stella voorheen centraal’’, vertelt Burger. Thuisbezorging wordt mogelijk. Bij elke vestiging staat volgens hem een bus.
Het is lastig om iedereen direct te helpen, want er rijden heel veel Stella-fietsen in de rondte
Dick Burger Algemeen directeur Scheybeeck
Aan de (onderhouds)service verandert verder weinig. ,,Het is lastig om iedereen direct te helpen, want er rijden heel veel Stella-fietsen rond. We doen ons best’’, aldus Burger.
In gesprek met fietsendealers
De winkelsluitingen waren volgens hem nodig om de kosten te drukken. Mogelijk komt er een oplossing. ,,We zijn in gesprek met fietsendealers, maar die gesprekken zijn nog niet afgerond.’’
E-bikereus Stella werd begin november 2024 failliet verklaard. De schulden liepen op, mede als gevolg van corona. Het bedrijf draaide al jaren een miljoenenverlies. Een maand later bereikte de curator een akkoord met de nieuwe eigenaar: investeringsmaatschappij Scheybeeck uit Beverwijk.
Ondernemer Burger is de grote man achter Scheybeeck. Met een geschat vermogen van 460 miljoen euro staat hij in de Quote 500. Dit vermogen vergaarde hij onder meer met transportbedrijf Buko en de verkoop van bedrijven.
Lees ook: Fietsdealers zien toekomst in herrezen VanMoof: ‘Faillissement weinig invloed op verkoop’
Doorstart na faillissement
Direct na de overname kondigde Scheybeeck een doorstart van de e-bikefabrikant aan. Hierbij werkte Scheybeeck samen met ‘t Fietshokje, een Noord-Hollands bedrijf dat handelt in nieuwe, en vooral opgeknapte tweedehands fietsen.
Volgens de nieuwe eigenaar kon Stella niet in de huidige omvang verdergaan. Ze hopen op termijn 30.000 tot 40.000 fietsen per jaar te verkopen. In de topjaren verkocht Stella het dubbele aantal. ,,Het is een beetje spannend, maar we zijn er klaar voor’’, zegt Burger.
‘Een prachtig product’
Of het een succes wordt? De nieuwe eigenaar heeft er alle vertrouwen in. ,,De Stella-fiets is een prachtig product. Klanten zijn er over het algemeen tevreden over. En de Nederlandse fietsmarkt is zo groot. Er worden tot een miljoen fietsen per jaar verkocht. Dit gaat echt lukken.’’
Er worden tot een miljoen fietsen per jaar verkocht. Dit gaat echt lukken
Dick Burger Algemeen directeur Scheybeeck
Stella is in 2011 opgericht door Daan van Renselaar en Wilco van der Kamp. Na een snelle groei raakte het bedrijf in moeilijkheden. De investeringsmaatschappij van keukenondernemer Ben Mandemakers stapte in, waardoor de problemen opgelost leken.
Het fonds achter Mandemakers (DMEP) investeerde tientallen miljoenen in Stella. De oprichters werden aan de kant gezet. Uiteindelijk trokken ze op 8 november toch de stekker eruit.