Nieuws Actueel

Steve Jobs 61: Zijn beste uitspraken

De in 2011 overleden mede-oprichter van Apple Steve Jobs zou woensdag 61 zijn geworden. In zijn leven had de Apple-topman behoorlijk wat inspirerende uitspraken, onder meer over innovatie en ondernemerschap. Uitspraken waar we, ook vijf jaar na zijn overlijden, nog veel inspiratie uit kunnen halen.

Eveline Meijer 24 februari 2016

Steve Jobs Quotes

Over management “Wees een maatstaf voor kwaliteit. Sommige mensen zijn niet gewend aan een omgeving waarin buitengewone prestaties worden verwacht.”

“Ik ben ervan overtuigd dat ongeveer de helft van wat de succesvolle ondernemers onderscheidt van de niet succesvolle puur doorzettingsvermogen is.”

“Je kunt niet zomaar je klanten vragen wat ze willen en ze dat dan proberen te geven. Tegen de tijd dat je het gebouwd hebt willen ze weer wat anders.”

“Design is niet alleen hoe iets eruit ziet en hoe het voelt. Design is hoe het werkt.”

“Als ik mensen op een hoge positie aanneem, draait het allemaal om competentie. Die moeten echt heel slim zijn. Maar waar het me echt om gaat is: zullen ze verliefd worden op Apple? Want als ze eenmaal van Apple gaan houden, dan komt de rest vanzelf. Dan doen ze wat het beste is voor Apple, niet wat het beste is voor hen zelf, voor Steve, of voor wie dan ook.”

Over innovatie “Innovatie maakt het verschil tussen een leider en een volger.”

“Als je vernieuwend bezig bent, maak je soms fouten. Het beste is ze snel toe te geven en vervolgens je overige innovaties verder te verbeteren.”

“Innovatie komt van mensen die elkaar in de gang tegenkomen, of elkaar om half elf 's avonds bellen met een nieuw idee, of omdat ze zich iets realiseren dat gaten schiet in de manier waarop we over een probleem denken. Het zijn ad hoc bijeenkomsten van zes mensen, bij elkaar geroepen door iemand die denkt dat hij het coolste idee ooit heeft verzonnen, en wil weten wat andere mensen vinden van zijn idee.”

“Innovatie heeft niets te maken met hoeveel onderzoeksgeld je hebt. Toen Apple met de Mac kwam, gaf IBM zeker honderd keer meer uit aan onderzoek en ontwikkeling. Het gaat niet om geld. Het gaat om de mensen die je hebt, hoe je geleid wordt, en of je het werkelijk begrijpt.”

“Aan de mafkezen, de buitenbeentjes, de rebellen, de onruststokers, de ronde pinnetjes in vierkante gaatjes… de figuren die de dingen anders bekijken – die niet zo gek zijn op regels… Jullie kunnen ze citeren, het niet met ze eens zijn, ophemelen of neersabelen, maar het enige wat je niet kunt doen is ze negeren omdat ze zorgen voor verandering… ze stuwen het menselijk ras voorwaarts, en hoewel ze door sommigen voor gek worden versleten, zien wij het genie, omdat diegenen die gek genoeg zijn te denken dat ze de wereld kunnen veranderen ook degenen zijn die het doen.”

Over geld “De rijkste man te zijn op het kerkhof maakt me niet uit. 's Avonds naar bed gaan en kunnen zeggen dat we iets fantastisch gedaan hebben, dat doet er toe.”

“Ik was meer dan een miljoen dollar waard toen ik 23 was, en meer dan tien miljoen dollar op mijn 24e, en meer dan 100 miljoen dollar op mijn 25e, en het was niet belangrijk want ik heb het nooit voor het geld gedaan.”

“Weet je, mijn belangrijkste reactie over dat geldgedoe is, is dat al die aandacht erover lachwekkend is, want [dat geld] is niet bepaald het meest inspirerende of waardevolle wat me is overkomen."

“Ik ben de enige persoon die ik ken die binnen een jaar een kwart miljoen dollar is kwijtgeraakt… Daar krijg je karakter van.”

Steve Jobs overleed op 5 oktober 2011 op 56-jarige leeftijd aan alvleesklierkanker. Tim Cook volgde hem begin 2011 op als CEO en staat nog altijd aan kop bij de tech-gigant.