Nieuws Actueel

Stijgende populariteit Halloween bij feestwinkels

Als de duisternis invalt, trekken zombies, vampieren, heksen en andere griezels dit weekend door obscure straatjes van Arnhem. Maar de bloedspatten op straat en kledingstukken zijn nep. Het is weer tijd voor Halloween. Dat schrijft De Gelderlander.

Niek Verhoeven | Foto: Rolf Hensel 31 oktober 2016

Halloween Parade Arnhem 1

In Arnhem is vooral vandaag de kans groter dan ooit dat je een griezel op straat aantreft. Deze uit Amerika overgewaaide traditie krijgt in de Gelderse hoofdstad steeds meer aanhangers. Verschillende winkeliers hingen hun vitrines de afgelopen dagen vol met afgehakte handen, spinnenwebben en enge maskers. In diverse wijken duiken de gekste griezels op in speurtochten. "We hebben vijf aanvragen voor openbare evenementen ontvangen. Arnhem raakt in de ban", zegt een gemeentewoordvoerder.

Creativiteit

De verwachting is dat er vanavond tevens honderden Arnhemmers meedoen aan de eerste Halloween Parade. "Arnhem ging nooit zo mee in Halloween, maar er is een verandering gaande. Voor veel inwoners is het een mooie reden om hun creativiteit te uiten. Je kunt er zo lekker in doorslaan", zegt initatiefnemer Pim Schrier.

Leuk feest

De Arnhemmer was mede-organisator van de gelijknamige parade in Amsterdam, waar vorig jaar tienduizend mensen meeliepen. Aan die traditie kwam dit jaar echter een eind, waardoor veel blikken nu op Arnhem gericht zijn. "Veel mensen trokken vanuit het oosten naar Amsterdam. Het is voor hen fijn dat het nu veel dichter bij huis is. Vanavond zien veel Arnhemmers dat Halloween een heel leuk feest is. En een goed moment je weer eens te verkleden."

Stijgende populariteit

De stijgende populariteit is zeker bij feestwinkels in Arnhem merkbaar. Zo oogt Party Grime Carnaval Shop aan de Koningstraat deze weken meer als een spookhuis dan als feestwinkel. "Vorig jaar was het echt gigantisch druk. Misschien komt het door de verbeterde economie. En we liften natuurlijk mee op de stijging van het aantal themafeesten dat gehouden wordt. Daar hebben mensen een kostuum voor nodig", zegt bedrijfsleider Angela Verborg.

Decoratie en beleving

Verkleed als afschrikwekkende wezens kunnen inwoners vooral vanavond naar verscheidene lokale feestjes. Minstens vier horecagelegenheden houden een themafeest. Luxor Live heeft torenhoge ambities met het feest 'Arnhem Halloween'. "We hebben hier vorig jaar een start mee gemaakt, met als doel het uit te bouwen tot het grootste, gekste en gruwelijkste feest van de stad", zegt Niels Leferink, programmeur dance en dj van het Arnhemse poppodium. "De behoefte aan feesten waarbij decoratie en beleving een grote rol spelen, neemt toe. Bezoekers willen iets unieks en onvergetelijks beleven."