Nieuws Actueel

Studie: Japan komt tegen 2040 ruim 11 miljoen werknemers tekort

Japan komt tegen 2040 ruim 11 miljoen werknemers tekort. Dat concludeert denktank Recruit Works op basis van een studie, waarin wordt gewaarschuwd voor een snelle afname van de beroepsbevolking vanaf 2027. Japan heeft nu al te maken met economische uitdagingen als gevolg van de snelle vergrijzing in het land.

ANP 29 maart 2023

ANP290323135 1

Het aantal beschikbare werknemers zal tegen 2040 naar verwachting met zo’n 12 procent krimpen ten opzichte van vorig jaar. De vraag naar arbeid zal echter stabiel blijven, verwacht Recruit Works. Ook de beroepsbevolking, het aantal inwoners in de werkende leeftijd, zal tegen die tijd zijn afgenomen tot bijna 60 miljoen. Momenteel heeft Japan ongeveer 126 miljoen inwoners.

Premier Fumio Kishida probeert het tekort aan arbeidskrachten onder meer op te vangen door het krijgen van meer baby’s te stimuleren. Het aantal geboorten liep de afgelopen jaren namelijk terug tot een dieptepunt. Kishida vreest daardoor voor een instorting van de samenleving.

De onderzoekers merken verder op dat de tekorten het snelst gevoeld zullen worden door arbeidsintensieve sectoren als de bouw, gezondheidszorg en transport. De Japanse overheid is al op zoek naar manieren om het tekort aan vrachtwagenchauffeurs aan te pakken. Daarnaast heeft de regering 1 biljoen yen (omgerekend bijna 7 miljard euro) toegezegd voor het opleiden van hooggekwalificeerd personeel.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws