Nieuws Actueel

'Subsidieer biofabriek in Rotterdamse haven'

In de Rotterdamse haven zijn vergevorderde plannen voor de bouw van een groene raffinaderij. Drie multinationals overleggen al maanden met het Havenbedrijf Rotterdam. Ze willen dat de overheid meebetaalt aan de biofabriek, die zeker een half miljard euro zal kosten. Dat bericht het AD.

Leon van Heel 30 maart 2016

Haven Rotterdam 5

De elektriciteitsproducenten RWE en Uniper hebben zich met voedingsconcern Corbion gemeld bij het Havenbedrijf Rotterdam. De fabriek moet bioplastic maken uit houtafval en zal tegelijkertijd energie opwekken.

BijleggenHet Havenbedrijf Rotterdam wil deze fabriek van de toekomst graag binnenhalen, maar is er nog niet uit of het zelf of de overheid moet bijleggen. "Het is een optie", stelt zegsman Sjaak Poppe van de semi-publieke havenbeheerder, "maar de overheid mag de concurrentie tussen marktspelers niet vervalsen. We kijken ernaar."

Volgens oud-Shell-topman Rein Willems moet de overheid helpen om groene chemie van de grond te krijgen. Het is een van zijn aanbevelingen voor de haven in het rapport dat hij onlangs in opdracht van het ministerie van Economische Zaken schreef: "Vergelijk het met het gasnet in Nederland. Daar heeft de staat ook aan meebetaald."

BioplasticsHet lanceren van biochemie wordt bemoeilijkt door de lage olieprijs, waardoor fossiele brandstoffen goedkoper zijn dan de alternatieven. De Rotterdamse haven heeft al twee bioraffinaderijen: de ethanolfabriek van Abengoa en de biodiesel- en gasproducent Neste. Neste is deels in handen van de Finse staat. Abengoa is een privaat bedrijf, maar het Spaanse concern verkeert in financiële problemen.

RWE en Uniper (een afsplitsing van Eon, red.), allebei groot geworden met kolencentrales, zien op termijn toekomst voor biostroom. In hun zoektocht troffen zij Corbion, voorheen CSM, dat bioplastics wil maken uit suikers die vrijkomen bij het splitsen van houtafval. De resterende houtstof kan de energiecentrale in. De bioraffinaderij zal naar verwachting werk bieden aan zo'n 150 mensen.