Nieuws Actueel

Succesvlogger Monica Geuze in het voetspoor van Enzo Knol

Monica Geuze (22) is de vrouwelijke Enzo Knol. Met haar eigen YouTube-kanaal heeft de ex van Lil' Kleine inmiddels ruim 300.000 abonnees. Deze week bracht ze 'My way' uit, een autobiografie, schrijft het AD.

JOEP SCHOOL 16 mei 2017

Parool Monica Geuze renatebeense 07

Waarschijnlijk is dit de tiende keer dat ik mijn eerste vlog opneem, maar ik weet niet goed hoe ik het moet gaan doen. Mijn idee is om alles wat ik doe vast te leggen op video. Ik heb vandaag nog niet zoveel gedaan, maar dat hoort ook niet op een zondag, vind ik. Ik ga maar eens beginnen met mijn kamer opruimen."

300.000 abonnees

Op 26 augustus 2014 opende Monica Geuze met deze tekst haar eerste vlog. Ruim 2,5 jaar later heeft ze ruim 300.000 abonnees op haar YouTubekanaal. Ze is daarmee, ook volgens onderzoek van financieel dienstverlener Deloitte, één van de invloedrijkste personen op het uitgavepatroon van kinderen van 10 tot 12 jaar.

Perfecte leventje

Dagelijks post Geuze vlogs over vreetkicks, make-up, bad hairdays en tripjes naar schitterende landen. Het perfecte leventje, ware het niet dat ze bijvoorbeeld ook het verdriet over haar gescheiden ouders, haar doodsangst voor een muis in haar kamer en, summierder, het verbreken van haar relatie met Lil' Kleine en het opbloeien van een nieuwe liefde deelt op haar kanaal.

En nu is er een boek, een autobiografie nog wel. Van papier. Wat ouderwets.

,,Dat denken meer mensen. Ik heb altijd journalistiek willen studeren, maar ik lag liever in bed, ging niet vaak naar school. Op enig moment ben ik gaan vloggen. Nu leende het moment zich om een boek te schrijven. En eerlijk: het viel me op momenten best even tegen. Het is veel werk. Dat heb ik, door eigen naïviteit, onderschat."

Was je zenuwachtig voor de boekpresentatie?

,,Ja, niet normaal. Ik heb heel wat wodka-spa roods weggetikt. De laatste keer dat ik zo zenuwachtig was, was rond mijn zwemdiploma. In dit geval kwamen de zenuwen vooral door het boek, waar ik echt trots op ben, maar op evenementen als Veed (YouTubefestival, red.) is het altijd even ongemakkelijk. Ik zie normaal gesproken getalletjes - dat zijn geen mensen. Ik heb een tracker op mijn telefoon; die staat altijd open. Daarop zie ik dat er bijvoorbeeld weer 300 volgers bij zijn gekomen. Oké, yes. Maar als ik 300 mensen voor mij zie staan die me volgen, voelt dat even best vreemd."

Heb je een slechte dag als volgers weglopen?

,,Sinds ik ben begonnen, is het aantal volgers nooit minder geworden. Op YouTube zie ik wel eens dat er de ene maand 15.000 abonnees bijkomen en een maand later maar 10.000. Dat doet toch een beetje pijn. Heeft ook te maken met onze generatie: we zijn obsessief bezig met waardering."

Je schrijft in het boek: tot twee jaar geleden was ik altijd ongelukkig en soms depressief.

,,Er is nogal wat veranderd de afgelopen jaren. De laatste tijd sta ik daar best vaak bij stil. Ik kan me niet meer voorstellen hoe het voelt om zó ongelukkig te zijn. Alles wat ik doe, vind ik leuk. Ik heb alles in eigen hand."

Was dat wat je zocht toen je ging vloggen?

,,Nee, joh. Toen ik begon, werkte ik nog in de Bagels & Beans en in een kledingzaak. Ik kwam rond van 400 euro per maand. Dat is wat je doet met een vmbo-diploma, je kunt niet eeuwig je handje op blijven houden. Ik had helemaal niet het idee dat ik ooit zou kunnen leven van het vloggen. Op een gegeven moment kreeg ik inkomsten uit het dj-werk dat ik deed. We maakten toffe dingen mee en ik dacht: misschien is het leuk om vast te leggen."

Je werkte als dj voor onder andere Ronnie Flex, die je toevallig leerde kennen op één van de spaarzame momenten dat je op school was.

,,Ja, toeval. Dj is een groot woord, hoor, tijdens optredens drukte ik voor Ronnie op de play-knop. In de rest van de tijd maakte ik vlogs. Op een moment zag ik dat ik in een maand net zoveel verdiend had via YouTube als in de winkel. Ik ben meteen fulltime gaan vloggen. Daarna stopte ik met dj'en. Ik maak het liefste video's, waarom zou ik dan van 2 tot 3 's nachts in een boerenschuur gaan draaien?"

Hoe wordt tegen vloggers aangekeken?

,,Er wordt makkelijk gezegd: o, dat is een YouTuber, die filmt een beetje zijn of haar eigen leven, wat stelt dat voor? Dat zeggen mensen die niet weten wat vloggen inhoudt. Dat kan, want het is een nieuw beroep. Ik kan me daar niet aan storen. Ik ben niet iemand die de drang voelt dat te corrigeren. Als jij denkt dat ik de hele dag in mijn nest lig, mag je dat denken."

Er is geen formule voor een succesvolle vlog, schrijf je.

,,Het begint met op reguliere basis posten, zodat je kijkers daarop vertrouwen. Verder heb ik inderdaad geen idee waarom mensen graag naar mijn video's kijken."

Het merk Monica Geuze.

,,Ja, raar hè? Het is zo gegroeid. Je kent het gevoel wel, dat je videobanden van vroeger terugkijkt en bijna over je nek gaat van je eigen stemgeluid. Dat had ik ook altijd. Maar als je elke dag een video van jezelf edit, heb je dat gevoel niet meer."

Ik denk dat McDonald's een goede aan je heeft. Er gaat nauwelijks een vlog voorbij waarin je niet even een burgertje hapt.

,,Haha, ja. Dat past heel goed. Ik maak pas sinds kort video's voor ze, daarvoor kwam ik er gewoon heel vaak. Zo moet een samenwerking zijn, denk ik. Ik zou ook nooit een campagne van Burger King hebben aangenomen. Niemand gelooft het. Ik zie weleens YouTubers die wekelijks met vijf verschillende merken werken. Dat is echt niet handig."

Over je voorbeeldfunctie naar kinderen zeg je: ,,Ik heb nooit gevraagd om een voorbeeldfunctie." Is dat niet te makkelijk?

,,Ik vind het gewoon lastig. Ik film gewoon mijn leven. Als je tegen mij zegt dat ik niet het goede voorbeeld geef, neem je blijkbaar al geen voorbeeld aan mij. Helemaal prima. Ik denk niet dat het mijn taak is om kinderen van 8 op te voeden. Daar zijn ouders toch voor? Justin Bieber die drugs gebruikt is ook een slecht voorbeeld, maar hij is ook gewoon jong."

Toen je met Fred van Leer een paar wijntjes dronk in Rotterdam en daarna de auto in stapte naar Amsterdam, kreeg je veel kritiek.

,,Ja, ja. Ik heb die video's ook teruggekeken en het is niet handig. Tegelijkertijd denk ik ook: er gaat niemand dronken rijden doordat ik na twee wijntjes nog in de auto stap. Doordat Fred voortdurend filmde, leek het of ik meer had gedronken. Zoiets wordt meteen een relletje. Dat neem ik mee naar een volgende keer. Ik ben pas 22, ik moet ook nog steeds leren. Er staat een vlog online waarin ik het heb over de scheiding van mijn ouders. Ik zit een half uur lang alleen maar te janken. Ik vind die vlog verschrikkelijk, maar het was wel hoe ik me op dat moment voelde. Ik krijg daar nog elke dag berichten over, ook van meiden in een soortgelijke situatie, die het helpt. Dan vind ik mezelf niet belangrijk genoeg om zo'n filmpje te verwijderen."

Alleen je huisadres is nog geheim.

,,Nee, zelfs dat niet meer. Soms hangen er ineens briefjes op mijn deur. Mensen doen dat met goede bedoelingen, maar ik kan daar af en toe wel moe van worden. Het begrip privé bestaat bijna niet meer. Toen het uit ging met Jorik (Lil' Kleine, red.) wilden mensen dat ik alles daarover vertelde, terwijl ik daar toen geen zin in had. Nu met Lars (Veldwijk, red.) ben ik veel opener over mijn relatie."

Er is niets meer geheim?

,,Het is niet dat ik ga filmen als ik op de wc zit of seks heb, maar daarbuiten mag je alles zien."

Socialblade.com, een website die YouTube-statistieken bijhoudt, schat jou over 5 jaar op 800.000 abonnees.

,,Echt? Ik hoop dat het sneller gaat. Als ik over vijf jaar pas op 800.000 zit, gaat het niet heel goed. Tegen die tijd wil ik over het miljoen zitten. Daar praten we ook wel over in strategievergaderingen. Wat vind je leuk? Wat zijn je dromen? Wat wil je komend jaar verdienen?"

Zijn dat miljoenen?

,,Nee." Met een glimlach: ,,Nog niet."

Het is niet mijn taak om kinderen van 8 op te voeden. Daar zijn ouders toch voor?

Monica Geuze