Nieuws Actueel

Tamarah Sikorski begon eigen bedrijf na burn-out

Tamarah Sikorski kreeg op haar 29e een burn-out. Nu wil ze mensen helpen die in hetzelfde schuitje zitten door ze mee te nemen naar Ibiza, schrijft het AD. Tijdens een retreat komen ze tot rust.

Salwa van der Gaag | Foto: Victor van Breukelen 15 februari 2017

Tamarah Sikorski1

In een prachtige villa op het warme eiland Ibiza even helemaal tot rust komen en vooral ‘tot jezelf komen’. Gezond en biologisch eten, yogalessen volgen en praten met mensen die begrijpen hoe je je voelt. Dat is het idee van de 31-jarige Tamarah Sikorski. De Dordtse belandde twee jaar geleden in een burn-out en weet maar al te goed hoe het voelt. Ze stopte met werken en begon haar eigen bedrijf.

Met Unplug Jezelf wil ze mensen helpen die met hetzelfde probleem kampen. "Ik weet heel goed wat ze doormaken, dus ik denk dat ik ze goed kan helpen", zegt Sikorski. Zelf zocht ze aan alle kanten hulp toen het niet goed met haar ging. Ze ging veel aan yoga doen, sprak met een coach en ging naar een retreat op Ibiza. "Dat heeft me echt geholpen. Je bent acht dagen op jezelf aangewezen in een groep met mensen die je niet kent."

Sikorski werkte als assistent manager bij Hunkemöller en had twintig meiden onder zich werken. "Ik moest erg hard en zakelijk zijn en dat paste eigenlijk helemaal niet bij mij. Ik raakte steeds verder van mezelf verwijderd", vertelt ze. "Toen mijn vader ziek werd, was dat de druppel. Mensen zeggen vaak dat een burn-out voelt alsof er een kaarsje uitgaat. Bij mij was het een langer proces. Ik probeerde een tijd lang alles hoog te houden. Totdat het echt niet meer ging."

Depressief

Ze kreeg zelfs te horen dat ze depressief was. En hoewel de symptomen op elkaar lijken, wist Sikorski dat het geen depressie was. "Deze retreat is echt gericht op mensen met een burn-out. Want er zijn veel raakvlakken met een depressie, maar de behandeling is anders. Dit heeft veel meer met stress te maken."

Sikorski gaat tijdens de achtdaagse rust-en bezinningsperiode zelf met de groep in gesprek, maar heeft ook een yoga-instructeur, psycholoog en iemand die massages geeft ingeschakeld. De eerste reis is in mei en kost 2.500 euro. "Dat is wel een pittige prijs, maar daar zit een huurauto bij inbegrepen, onderdak, alle maaltijden en natuurlijk de zorg." Sikorski benadrukt dat mensen na die acht dagen niet spontaan ‘genezen’ zijn. "Het geeft je wel genoeg tools en inspiratie om er daarna verder mee aan de slag te gaan. Een burn-out is eenzaam. Mensen snappen het niet. Hier ben je in een veilige omgeving."