Nieuws Actueel

'Tassenroof beste dat me kon overkomen'

Haar winkel Zhaboo aan het Lindeplein in Oisterwijk was net een halfjaar open toen die in maart in een nacht compleet werd leeggeroofd. Al haar zelfgemaakte, exclusieve tassen weg. 50, 60 stuks, maanden werk. En dat net bij de start van een nieuw tassenmerk. De buit was een keur aan grote en kleine tassen, inclusief hebbedingetjes, leren portemonneetjes en accessoires, schrijft het Brabants Dagblad.

Marleen Duijf | Foto: Marc Bolsius 14 december 2016

Tassenroof

Pleun Schabos: "Ik kwam bij de winkel en kon de deur openduwen. Ik wilde mijn sleutel gebruiken, maar het cilinderslot was eruit. Ik zag dat de winkel kaal was, elk haakje was leeg, alles netjes van de standaards gehaald en helemaal geen puinhoop. Het besef dat er was ingebroken, kwam pas toen ik naar mijn buurvrouw ging en haar vroeg waar mijn tassen gebleven waren. Ik was toch een beetje in shock, bedenk ik me nu achteraf. De diefstal was ook vreemd omdat Zhaboo nog zo'n onbekend merk was. Mensen stonden niet rijendik voor mijn deur."

Aan de lange witte tafels in haar tassenatelier in Haaren doet Pleun Schabos (43) haar verhaal. Een creatieve duizendpoot die vlot zegt wat ze vindt. "Ik was niet verzekerd en had een schade van ruim 15.000 euro. Ik moest helemaal opnieuw beginnen. Gelukkig had ik genoeg leer op voorraad. Maar toen ik met mijn eerste lap runderleer aan de stansmachine stond, begon ik toch te huilen."

Boos zegt ze: "Moest ik al dat klotewerk opnieuw gaan doen!" Maar dankzij haar vaste kracht, de 22-jarige Patricia die opgeleid is op SintLucas in Boxtel, wist ze in tien dagen een beperkte collectie te maken. De winkel in Oisterwijk kon weer open.

Beperkte collectie

Dat de diefstal haar ín de brand, maar ook úít de brand zou helpen, kwam totaal onverwacht. "De tassendiefstal is achteraf het beste dat me kon overkomen. Ik kreeg met mijn merk opeens veel bekendheid; Zhaboo stond op de kaart. Want de plundering haalde enkele kranten en ook Hart van Nederland maakte opnames van mij en mijn lege winkel. De cameraploeg kwam even langs omdat ze voor een moord in Tilburg moest zijn, dan kon ik mooi even tussendoor. Puur toeval, maar het effect was groot. Al die publiciteit werkte beter dan een advertentie. Het heeft me geholpen de schade meer dan in te halen en meer te verkopen dan dat ik in mijn eerste jaar had verwacht. Ik vermoed zeker zo'n 250 tassen."

Ze kan er nu zelfs om lachen, in haar gepotdekselde schuur achter haar boerderij in Haaren die ze deelt met haar zus Femke, negen chihuahua's, een rottweiler en een Boston terriër. Ze is ook blij dat haar winkel van zo'n 60 vierkante meter weer gevuld is met exclusieve tassen.

Ze variëren in prijs van 660 euro tot rond de 100 euro. "Bij de duurste tas heb je er wel een van het leer van de ecologische biokoe en dan plantaardig gelooid met noten, zaden en bessen."

Elke unieke tas kost gemiddeld een dag werk. De Zhaboo's zijn goed herkenbaar aan het rood-wit-blauwe vlaggetje in een naad en aan het zilverkleurige logo. Pleun Schabos maakt ze op bestelling, in overleg met haar klant.

Is ze niet wantrouwend geworden sinds de roof? "Ik heb geen idee waar de tassen zijn gebleven. Ook het politieonderzoek heeft geen dader opgeleverd. Maar ik denk er nu weinig meer aan, alleen als mensen er in de winkel over beginnen."

De tassenroof en de publiciteit eromheen heeft haar dus geen windeieren gelegd. Pleun Schabos is het liefst de hele dag bezig in haar atelier vol naaimachines, stansspullen en prachtig bewerkte grote vellen runderleer. Ze verruilde vier jaar geleden het drukke 'uitgaansleven' in de binnenstad van Den Bosch voor het dorpse leven samen met zus Femke, die advocaat is in Haaren. Pleun gooide toen haar leven volledig om. "Mijn zus en ik hadden een pet-shop met luxe artikelen in de Vughterstraat, maar we wilden wat anders. Zij ging weer de advocatuur in en ik deed een opleiding bij het Leerlokaal in Arnhem. Daar ontdekte ik dat ik tassen wilde maken. Ik hou van het materiaal, het leer, en vind dat tassen functioneel moeten zijn. Er moet wat in kunnen. Ik begin ook altijd met het ontwerpen van de binnenkant. Mijn schoonzus is zwanger en dan koop ik in een babywinkel eerst alles dat je dan nodig hebt en daar maak ik dan ruimte voor. De buitenkant komt later, die bedenk ik gaandeweg."

Hekel

Nee, zij laat zich niet leiden door wat bekende merken als Hermès, Prada of Louis Vuitton uitbrengen. En aan de tassen van Michael Kors heeft ze ronduit een hekel. "Onaantrekkelijk en saai; daarna komt de markttas, denk ik altijd." Wel kent ze het allerduurste tasje ter wereld, The Mouawad 1001 Nights Diamond Purse ter waarde van 3 miljoen euro. Deze handtas is van 18 karaats goud en telt maar liefst 4.517 diamanten. Even is ze stil en zegt nuchter: "Ik heb zelf eigenlijk helemaal geen tassentic." Waarom zijn andere vrouwen dan zo gek op tassen, net als op schoenen? "Voor de grote meerderheid is het een statussymbool, een imago."

En haar ambities voor de toekomst? "Zhaboo hoeft niet groot en beroemd te worden. Ik vind het succesvol als in Oisterwijk mensen bij mij op de stoep staan."