Nieuws Actueel

TenneT presenteert rapport over leveringszekerheid, duurzame ambities bedrijven in geding?

Netbeheerder TenneT presenteert donderdag een rapport dat ingaat op de leveringszekerheid van elektriciteit. De netbeheerder heeft geanalyseerd in hoeverre er voldoende productiecapaciteit aanwezig is om aan de nationale elektriciteitsvraag te kunnen blijven voldoen. Onlangs lanceerde energieminister Jetten al het actieplan ‘vol stroomnet’, omdat steeds meer plannen vastlopen voor het opwekken van energie en daarmee de duurzame ambities van bedrijven.

Van onze redactie 12 januari 2023

Opladen elektrische auto laadpaal prijzen

Foto: ANP.

Daarvoor heeft TenneT scenario’s uitgewerkt voor de korte, middellange en lange termijn, waaruit een advies volgt over welke stappen nodig zijn om de leveringszekerheid te kunnen blijven garanderen. De analyse wordt jaarlijks uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het Nederlandse elektriciteitsnet staat al tijden onder druk. Verschillende netbeheerders gaven vorig jaar nog aan dat het netwerk op steeds meer plaatsen volloopt. Dat komt door de toenemende vraag naar elektriciteit en de snelle opkomst van zonne- en windenergie.

Lees ook: Elekriciteitsnet van de Rotterdamse haven is vol, wachtlijst voor bedrijven: ‘Ze dreigen te vertrekken’

Actieplan vol stroomnet minister Jetten

Minister Jetten ( Klimaat en Energie) lanceerde onlangs al het actieplan ‘vol stroomnet’. Doel is de problemen met een vol stroomnet tegen te gaan. Er lopen steeds meer plannen vast voor het opwekken van energie, verwarmen van bedrijfspanden en het maken van laadpleinen voor elektrisch vervoer. Kortom, een vol stroomnet belemmert bedrijven in hun duurzame ambities.

Stefan Romijn van Stichting Stimular, dat bedrijven helpt bij verduurzamen, vindt dat ondernemingen zelf initiatief moeten nemen voor meer ruimte op het stroomnet. Lees hier wat bedrijven volgens hem kunnen doen.

Lees ook: Ondernemers steeds creatiever in energiebesparing: tips voor 5 branches

TenneT startte zelf afgelopen december een landelijke zoektocht naar bedrijven die tegen een vergoeding flexibel met hun vraag en aanbod om willen gaan om het elektriciteitsnet op drukke momenten te ontlasten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws