Nieuws Actueel

Tesla verliest op Wall Street, veel aandacht voor banenrapport VS

Tesla was vrijdag een opvallende verliezer op de beurzen in New York. De elektrische automaker neemt mogelijk afscheid van 10 procent van het personeelsbestand. Verder reageren beleggers op Wall Street op het banenrapport van de Amerikaanse overheid. Daaruit bleek dat er in mei een stuk meer banen bij kwamen dan voorzien. Het banenrapport kan van invloed zijn op de beslissing van de centralebankenkoepel Federal Reserve om de rentes sterker te verhogen.

ANP 3 juni 2022

ANP030622154 1

Tesla verloor in de vroege handel 6,5 procent. Topman Elon Musk zou in een e-mail die hij naar andere leidinggevenden van Tesla stuurde hebben gezegd af te willen van een tiende van het personeel van de autobouwer. Musk zegt een slecht gevoel te hebben over de economie, wat ingrijpen in het personeelsbestand zou moeten rechtvaardigen. Bij het autoconcern werken wereldwijd ongeveer 110.000 mensen.

Ook andere in New York genoteerde producenten van elektrische auto's gingen onderuit. Nikola en Rivian verloren in het kielzog van Tesla tot 6 procent.

Banengroei flink hoger

De leidende Dow-Jonesindex noteerde kort na de openingsbel 0,7 procent lager op 33.015 punten. De brede S&P 500 verloor 1,2 procent tot 4132 punten. Techgraadmeter Nasdaq speelde 1,8 procent kwijt tot 12.091 punten.

De banengroei in mei in de Verenigde Staten viel met 390.000 veel hoger uit dan verwacht. In doorsnee werd gerekend op de aanwas van 320.000 banen. Op de markten wordt er nog altijd rekening mee gehouden dat de Fed de rente in zowel juni als juli verder verhoogt, ondanks de impact die de rentestappen zouden kunnen hebben op de economische groei. Verder verwerken beleggers de laatste data over de bedrijvigheid van de dienstensector in de VS.

Twitter hoger

Twitter steeg 1,1 procent. De overname van het socialemediabedrijf door miljardair Musk is weer wat dichterbij gekomen. Een wachttijd van dertig dagen is verstreken en dat was een voorwaarde voor het sluiten van de deal ter waarde van 44 miljard dollar.

Maker van authenticatie- en autorisatiediensten Okta won in de openingsminuten 12 procent. De onderneming kwam met veel beter dan verwachte cijfers over het afgelopen kwartaal.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws