Nieuws Actueel

Thejo's Bloemen mag blijven

Thejo's Bloemen hoeft toch niet weg van de Westermarkt, meldt Het Parool. Het is een enorme opluchting voor eigenaar Jolanda Evers-Kroet. "Ik kan niet meer stoppen met lachen."

Josien Wolthuizen | Foto: ANP 18 januari 2017

Bloemen 24

Stadsdeel Centrum geeft Thejo's Bloemen een vergunning voor vijf jaar. Daarna is er naar verwachting nieuwe regelgeving voor marktkramen en zal het hele vergunningensysteem op de schop gaan.

De bloemenstal dreigde eind vorig jaar te moeten verdwijnen omdat de gemeente de vergunning niet op naam van eigenaar Jolanda Evers-Kroet (58) wilde overschrijven. Sinds de opening van Thejo's Bloemen zeventien jaar geleden werd de vergunning gepacht van een man die volgens Evers-Kroet nooit een bloemenstal heeft gehad. Duizend euro per maand betaalden zij en haar man, die een paar jaar geleden overleed, aan hem.

Omdat de vergunninghouder begin dit jaar is overleden, verzocht Evers-Kroet om overschrijving. Tevergeefs: alleen een partner of kind van de vergunninghouder kon volgens de gemeente zo'n verzoek indienen. Hoewel Evers-Kroet op de wachtlijst stond voor een vergunning, moest ze daarom plaatsmaken voor iemand anders die hoger op de wachtlijst staat. Vlak voor kerst moest de bloemenstal definitief dicht.

Buurtbewoners en andere sympathisanten waren boos over het besluit en startten een petitie, die bijna 50.000 keer werd ondertekend. Het stadsdeelbestuur toonde zich niet ongevoelig en gaf aan de zaak te onderzoeken, met de nieuwe vergunning als resultaat.

"Het bestuur heeft in de afweging meegenomen dat Thejo's Bloemen al heel lang op de Westermarkt staat. Ook lijkt het erop dat de illegale pachtconstructie vaker voorkomt in de stad. Daarom is besloten in dit specifieke geval coulant te zijn en een vergunning voor in elk geval vijf jaar af te geven," zegt een woordvoerder van Centrum. Omdat de gemeente bezig is met nieuwe wet- en regelgeving voor marktkramen wordt de situatie daarna opnieuw bekeken.

Evers-Kroet laat vanuit haar bloemenkraam weten opgelucht te zijn door het besluit. "Ik ben zo enorm blij. Vorige maand zag ik het echt niet meer zitten, nu kan ik niet meer stoppen met lachen."