Nieuws Actueel

Theo kan de melk nog niet missen

Waar anderen al jaren van hun pensioen genieten, werkt Theo van der Mierden (73) sinds twee jaar voor het eerst in loondienst. Eind januari was de Oerlenaar vijftig jaar getrouwd met zijn vrouw Nelly (70), ook al draagt hij inmiddels wel zijn derde trouwring. Maar het echtpaar vierde niet alleen de gouden bruiloft in januari. Ook het bedrijf dat Van der Mierden in 1966 begon, het ophalen van melk bij boeren, bestaat vijftig jaar, meldt het Eindhovens Dagblad.

Ad Adriaans | Foto: Jurriaan Balke 7 maart 2016

Melk Theo

"Zolang als ik weet, hebben we melk gereden. Mijn vader werkte nog met paard en wagen. Als tienjarige mocht ik wel eens alleen met paard en wagen naar de Djept rijden hier in Veldhoven. Dat vond ik fantastisch om te doen." In 1956 werd het paard vervangen door een tractor. Tien jaar later startte Van der Mierden aan de Scherpenering zijn eigen bedrijf. "Op een topdag haalde ik vijfhonderd melkbussen van veertig kilo op om deze vervolgens af te leveren bij Campina in Eindhoven."

Voor vakanties had het echtpaar nooit tijd. "De boeren gingen zeven dagen per week door, dus wij ook. Ik wilde per se zeven dagen per week rijden, ik deed het zo graag. Ik genoot van de buitenlucht en het kletteren van de kannen op de wagen." Door die toewijding was het echtpaar nooit echt ver weg. De enige keer dat ze niet in het eigen bed sliepen, was in 1968: toen won Nelly een reis naar Lourdes.

Tractor wordt vrachtwagenGaandeweg werd de tractor vervangen door een vrachtwagen. Toen in 1980 de boeren moesten overschakelen van melkbussen naar de tank, maakte de tankwagen zijn entree. Inmiddels zijn de wagens in een groot deel van Brabant te zien. Van der Mierden Transport bv is overgenomen door zoon Julian. En vader Theo is nu als chauffeur in loondienst bij het familiebedrijf.

Van de zes tankwagens zijn er vier dag en nacht op de weg. De 36.000-litertank van een van de wagens is voorzien van zonnepanelen. Deze leveren de energie om de melk over te pompen.

Sinds 1 januari is het bedrijf gevestigd in Oirschot. Hoewel Theo door zijn werk al twee trouwringen heeft versleten, kan hij het werk niet missen. "Mijn rijbewijs is nog twee jaar geldig, daarna zien we wel." Naast koemelk haalt het bedrijf sinds midden jaren tachtig ook geitenmelk op.