Nieuws Actueel

Timmermans doet handreiking om natuurherstelwet te redden

Eurocommissaris Frans Timmermans komt de tegenstanders van de natuurherstelwet tegemoet nu het erom spant of die het wel zal halen. Zo wil hij het verbod op verslechtering van de natuur afzwakken. Dat voorschrift is een van de belangrijkste bezwaren van critici als het Nederlandse kabinet, de christendemocraten en sommige liberalen in het Europees Parlement.

ANP 9 juni 2023

De natuurherstelwet moet de kaalslag aan plant- en diersoorten stuiten. Dat is belangrijk om de planeet leefbaar te houden, beamen vriend en vijand. Maar critici vinden de maatregelen te ver gaan. Die maken het in het volle Nederland bijvoorbeeld haast onmogelijk om nog te bouwen en te boeren, klinkt het. Een aantal EU-lidstaten en onder meer de machtige christendemocraten in het Europees Parlement hebben zich tegen de wet gekeerd.

In de aanloop naar belangrijke stemmingen van de lidstaten en het parlement oppert Timmermans concessies in een toelichting die in Brussel de ronde doet. EU-landen zou niet verboden worden om de natuur te laten verslechteren, maar slechts worden opgedragen hun best te doen om dat te voorkomen, staat in het document. Dat was een van de belangrijkste tegenvoorstellen van de tegenstanders.

Resultaatverplichting

Toch is het voor onder meer de christendemocratische EVP, de grootste fractie in het Europees Parlement, nog niet genoeg. CDA'er Esther de Lange, die als EVP-kopstuk de kwestie onder haar hoede heeft, vreest dat de 'inspanningsverplichting' in de rechtszaal toch stiekem een resultaatverplichting wordt. Ook zouden de gevolgen van de wet nog niet voldoende in kaart zijn gebracht en is niet duidelijk genoeg dat bijvoorbeeld de bouw van huizen en windmolens voorrang kunnen krijgen op natuurherstel.

Wel vindt De Lange het "al positief" dat "er ineens van alles mogelijk is bij de commissie". Ze eiste eerder dat de wet helemaal van tafel gaat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws