Nieuws Actueel
Tom Linneman checkt bouwplaatsen op BREEAM-scores
Steeds meer bedrijven willen een comfortabel gebouw dat het milieu minimaal belast. Met BREEAM is het objectief te meten. Het vraagt wel van het hele ontwerpteam extra focus op duurzaamheid, zegt BREEAM-expert Tom Linneman van Linneman Bouw en Advies. Deel 4 in de serie Twente Duurzaam.

BREAAM is het instrument om integraal duurzaamheid van nieuwe en bestaande gebouwen te meten en te beoordelen. Er wordt gekeken naar negen verschillende categorieën, van energie tot gebruik van materialen en van gezondheid tot transport. Het leidt tot een kwalificatie die kan variëren van de basisscore Pass tot de hoogste beoordeling Outstanding.
Bewust bouwenTom Linneman is vaak aanwezig op bouwplaatsen om te zien of alles volgens de BREEAM-normen gebeurt. “Het moet niet alleen op papier een goed gebouw zijn, maar er moet ook worden gebouwd zoals van tevoren is vastgelegd.” Zo is een aannemer verplicht om het stroomverbruik op de bouwplaats bij te houden. Niet elke aannemer zit altijd op zo’n papierwinkel te wachten, is de ervaring van Linneman. “Maar het registreren is een verplicht onderdeel en geeft de opdrachtgever bovendien de garantie dat hij krijgt wat is beloofd.”
Tekst gaat verder onder de foto
BREEAM-expert Tom Linneman van Linneman Bouw en Advies is vaak aanwezig op bouwplaatsen om te zien of alles volgens de BREEAM-normen gebeurt.
Luchtdichtheid testenEen belangrijk onderdeel van BREEAM is de isolatiewaarde. Veel (nieuwe) gebouwen zijn niet bepaald kierdicht, heeft de praktijk geleerd. Een luchtdichtheidstest met een rookmachine legt genadeloos de eventuele energielekken bloot. “Daar gaat het regelmatig mis. Je kunt nog zulke mooie energiezuinige installaties aanleggen, het heeft geen zin als de warmte door die kieren zo naar buiten vliegt. Luchtdichtheid is een onderschat probleem.”
BREEAM: wat levert het op?1. Gebouwen met een BREEAM-certificaat zorgen voor een lager energieverbruik, een gezonder binnenklimaat en een beter imago van de eigenaar/gebruiker.
2. De overheid stimuleert het bouwen volgens de BREEAM-richtlijnen. Hoe hoger de score, hoe groter het fiscale voordeel. Dit kan oplopen tot negen procent van de totale investering.
3. Een groot aantal gemeenten geeft korting op leges wanneer conform de BREEAM-normen wordt gebouwd.
Twentse Duurzame BedrijvenTijdens het Business Festival op 20 april 2017 maakt De Ondernemer bekend welk bedrijf zich het meest duurzame bedrijf van Twente mag noemen.
> Lees meer over het Business Festival
In de serie Twente Duurzaam verscheen eerder:
> Farwick Groenspecialisten blijft doorgaan met innovatieve, duurzame oplossingen
> De mens is uitgangspunt bij Leerkes Lichtconcepten
> Kunststofproducent Herikon: Afval wordt grondstof voor rubber
Bewaren