Nieuws Actueel

Topkweker Koos Wubben (84) stopt pas als hij 102 jaar oud is

Koos Wubben (84) is al 60 jaar orchideeënkweker. Zijn kwekerij in Hollandsche Rading herbergt de grootste collectie van Europa. Er zijn zelfs vier soorten naar hem vernoemd. Misschien komt daar een vijfde bij, schrijft het AD.

JOLET JUNG-MOOLENAAR 18 januari 2018

DSC 0153

"We hebben 4.000 verschillende soorten orchideeën", vertelt orchideeënkweker Wubben. ,,En dat is nog maar een klein deel van het totale aantal soorten. Met 40.000 soorten is het de grootste plantenfamilie die er bestaat. Het is ook de meest verkochte plant op de bloemenveiling. Dat komt omdat hij niet duur is en heel lang kan bloeien, als je 'm goed verzorgt. Als je dat doet volgens onze richtlijnen, bloeit hij het hele jaar."

Liefde

Het was liefde op het eerste gezicht, zo beschrijft Wubben zijn kennismaking met deze plantensoort. "Wij kweekten anjers en chrysanten. Maar toen ik voor het eerst een orchidee zag, was ik meteen verkocht. De enorme schoonheid van die bloemen... Ik wist: dit is het! Het heeft toen toch nog 4,5 jaar geduurd voordat ik de eerste verkocht heb."

Lees ook: Succesvolle Haagse bloemenwinkel laat klanten bewuster kiezen

Supermarkt

Die eerste orchidee was de witte falenopsis. "Die koop je nu in de supermarkt voor 5 euro. Maar toen moest je er 30 gulden voor betalen. Ze waren er bijna niet, omdat men niet wist hoe ze gekweekt moesten worden. De planten kwamen uit de tropen. Over het verschil in cultuur moesten we nog zo veel leren.

In 1958 ben ik met mijn bedrijf naar Hollandsche Rading gegaan en ging ik van 100 naar 1.600 vierkante meter kas. Ik ben me toen gaan specialiseren in wilde orchideeën." Na al die jaren geniet Wubben naamsbekendheid in landen over de hele wereld. Zijn liefde voor de orchidee is in die jaren alleen maar groter geworden. "De mooiste orchidee vind ik die met bloemetjes van 1 millimeter; donkerbruine bloemetjes met gele haartjes. En dan die enorme verscheidenheid. We hebben ze van het grootse tot het kleinste formaat.''

Weetje

,,Elke bloem is anders, zelfs in dezelfde soort. En ze zijn allemaal perfect. De grootste bloem is 30 centimeter en stinkt als de hel. Maar mensen kopen hem. Ik vraag dan: 'Heeft u een kasje?' waarop ze antwoorden: 'Nee hoor, die gaat in huis.' Dan denk ik: dat kun je je huisgenoten toch niet aandoen." Ook een leuk weetje: er zijn soorten die maar één dag bloeien. "Mensen die uit Indonesië teruggekomen zijn kennen 'm allemaal. Negen dagen na een onweersbui bloeit ie. De volgende dag hangt zijn kopje als dat van een dood duifje. Sommige mensen moeten huilen van ontroering als ze eindelijk die plant hebben gevonden."

Prijzen

Tot op de dag van vandaag geeft Wubben lezingen en doet hij mee aan internationale orchideeëntentoonstellingen. "Dat mag alleen als je prijzen wint." En die wint hij. ,,Bijna elk jaar de eerste prijs voor de mooiste miniatuur-orchidee, omdat dat mijn grootste liefde is. Ik heb in heel West-Europa prijzen gewonnen."

Hoelang hij nog door wil? "Ik word 102 jaar, dat is me twee keer meegedeeld. Dus nog 18 jaar. Maar dat beloof ik niemand. Ik wil nog een boek schrijven met alle kennis die ik heb. Wij zijn hét orchideeëncentrum van Nederland. Studenten komen hier plantmateriaal halen. Ik lever aan vele botanische tuinen in Europa. Mijn planten staan afgebeeld op postzegels in Suriname. Er zijn zelfs vier soorten orchideeën naar mij vernoemd. En misschien nog één: in 1983 heb ik een soort uit Venezuela meegebracht. Die moet nog een naam krijgen."

Toen ik voor het eerst een orchidee zag, was ik meteen verkocht. Ik wist: dit is het!

Koos Wubben | Orchideeënkweker