Nieuws Actueel

Trainen op niveau plus lesjes voeding en gedrag

Dagelijks ziet Arno Witteveen (44) uit Emmeloord, oud-directeur van de Custom Connect Groep en oud-speler van Sportclub Emmeloord, de jeugd langs zijn woning trekken. Die ligt aan een van de snoeproutes. De resultaten vindt hij in zijn tuin. Lege zakken chips en blikjes energiedrank. En omdat hij ook oud-voorzitter is van de Voetbalschool Noordoostpolder dacht hij: dit moet anders, schrijft De Stentor.

Dik van Herwaarden 15 maart 2016

Arnowitteveenacademysoccer

Arno klopt binnenkort aan bij Sportclub Emmeloord en SV Marknesse. Van daaruit moet de Max Soccer Academy - slogan 'Meer dan voetbal' - heel het land veroveren. Het verhaal moet zich verder vertellen. "Dit is nieuw in Nederland. Dit bestaat nog niet. Dit is een veel completer plaatje dan een voetbalschool waar er honderden in Nederland van zijn. En er is behoefte aan."

Respect

De agressie naar scheidsrechters, het vaak missen van respect naar bijvoorbeeld de vrijwilliger achter de bar van de kantine, kinderen die met zakken chips op straat lopen, ouders die vanwege 'het drukke leven' te weinig van hun kinderen zien en 'al die suikers en snacks die verkocht worden in kantines' zetten Witteveen aan het denken.

Naast het ontwikkelen van de voetbalvaardigheden van de jeugd wil de Max Soccer Academy aandacht besteden aan voeding, aan houding en gedrag, aan normen en waarden. Voor het voetballen is er de samenwerking met VTON, een trainingsprogramma waarbij oud-profs van Heerenveen betrokken zijn. En het Foppe Fonds, dat zich inzet voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten.

Kwaliteit

Een belangrijke spil in de plannen van Witteveen is voedingsdeskundige en sportdiëtiste Marjolein Bakker. Voor alles wil Witteveen kwaliteit bieden. Vandaar de betrokkenheid van bijvoorbeeld Marjolein Bakker en VTON, dat trainers van de vereniging op een hoger niveau laat functioneren.

Kinderen - de doelgroep is jongens en meisjes van 6 tot 16 jaar - moeten tijdens een weekje Max Soccer Academy een 'fantastische ervaring' opdoen. Zij worden - in een vakantieweek - bijgeschaafd wat betreft hun voetbalvaardigheden én krijgen daarnaast presentaties over voeding en kookworkshops en workshops over houding en gedrag.

"Uiteindelijk gaat het om respectvol met elkaar omgaan", zegt Witteveen. "Dat je langs de lijn oerwoudgeluiden hoort, het is te gek voor woorden. Dat er scheids- en grensrechters van alles naar hun hoofd geslingerd krijgen, dat kan niet. Zulke zaken willen we samen met de clubs verder onder de aandacht bij de leden brengen om daaropvolgend bij te dragen om dit hedendaagse negatieve fenomeen samen aan te pakken. Het gaat bij de Max Soccer Academie om plezier in het spelletje, ontwikkeling van de voetbalvaardigheden maar ook zeker om een stukje ontwikkeling als mens."

App

Verenigingen kunnen ook nog wat leren, vindt Witteveen. Veel hebben een armoedige website, de meeste geen eigen app. "Daar gaan we wat aan doen. Die producten krijgen ze van mij gratis." In ruil daarvoor komen er wel advertenties op de websites en apps. "Daar verdienen de voetbalvereniging en haar leden ook nog iets aan." En mogelijk ontvangt een deelnemer aan het Max Soccer Academy midweekevent zijn deelnamekosten van 125 euro via die weg wel retour, mijmert Witteveen. Hij wil met de Max Soccer Academie door heel Nederland trekken, verenigingen benaderen en zijn concept verspreiden. "Dit gaat slagen. Ik weet het zeker."

'Dat je langs de lijn oerwoudgeluiden hoort, het is te gek voor woorden'