Nieuws Actueel

Transportbedrijf Weeda: trotse truckers geven elke wagen thema

Bij een vrachtwagenchauffeur krijg je het beeld van een grote, sterke man vol tatoeages. In dat plaatje passen broers Guido (38) en Marco (35) Weeda. Alleen voegen zij nog een flinke dosis creativiteit toe aan hun vak. "Dat zal onze kunstzinnige kant wel zijn", zegt het tweetal grijnzend tegen het BD.

Tim van Boxtel | Foto's Marcel Ottenspeer 10 augustus 2016

Weeda 2 transportbedrijf klundert vrachtwagens trucks 1065

%VIDEOWIDGET%

Elke truck die wordt gekocht door het Klundertse transportbedrijf Weeda krijgt een thema, meestal afgeleid van een televisieserie of film. Zo rijdt Guido in een truck van The Godfather, een andere chauffeur van Weeda in een wagen waar de kale bolster van Jason Statham op prijkt en sinds kort is chauffeur Stephan van Spronsen de baas over een truck in het thema van Penoza.

Sierspuiter

"Onze vader heeft het bedrijf dertig jaar geleden opgericht", vertelt Guido. "Hij onderhield de trucks goed, maar ging daar nog niet zo ver in als wij. Toen wij eind jaren 90 in het bedrijf kwamen, zijn we begonnen met het verzinnen van thema's voor de trucks. We kwamen in contact met een sierspuiter, MW Designs uit Schijndel, en zijn steeds verder gegaan in het verfraaien."

Het is een passie, vertelt het tweetal. Marco: "De truck is je huis, wij draaien werkdagen van vijftien uur, gaan dan slapen om de dag daarna weer achter het stuur te kruipen. Dat doe je het liefst in een mooie cabine, waarin je je thuis voelt."

Geboren chauffeurs

De wagen blinkt. "De een is zuinig op zijn auto of huis, voor ons geldt dat voor de truck. We zijn geboren als chauffeurs, dat valt niet goed uit te leggen aan mensen van buitenaf. Wij hebben asfalt door onze aders lopen."

Dat geldt ook voor de andere zeven chauffeurs bij Weeda, vertelt Guido. "Sommige jongens zijn zeven dagen per week met hun truck bezig. Doordeweeks met het transport, in het weekeinde met het schoonmaken." Want ook de cabines, die de chauffeur zelf mag inrichten, zien er spic en span uit. Waag het niet om die met vieze schoenen te betreden.

Truckstar Festival

Eind vorige maand pakte het transportbedrijf opnieuw een prijs op hét vrachtwagenspektakel van Nederland: het Truckstar Festival in Assen. Van alle duizenden vrachtwagens die in Nederland rondrijden eindigde de Penoza-truck van Van Spronsen en Weeda als derde. "Bij die wedstrijd gaat het om het uiterlijk van de truck", vertelt Marco. "Er mag geen korreltje zand op zitten. Alles moet schoon, zuiver en mooi zijn, zelfs de onderkant."

De trucks van Weeda winnen bijna elk jaar een prijs op het Truckstar Festival. De eerste was de mooiste. Guido herinnert zich die dag nog goed. "In 2007. Dat was bizar, ik krijg nog steeds kippenvel als ik daaraan denk." Die truck had het thema 'viking'.

Gezin

De twee twijfelen echter geen seconde als de vraag wordt gesteld wat op één komt: het gezin of de truck. "Ons gezin."

Om de personenauto's die voor hun huis staan, geven ze maar weinig overigens. Marco: "We hebben allebei een Volkswagen, maar die wordt alleen schoongemaakt als onze vrouwen dat willen. Dat is meer een vervoermiddel, de truck is ons tweede huis."

Bruiloften

Marco is trots op de naam die Weeda heeft opgebouwd. "Er zijn geregeld mensen die even langskomen op ons terrein om foto's te maken van de trucks. Ook komt op bijna elke parkeerplaats wel iemand bewonderend naar de truck kijken. We worden regelmatig geregeld gevraagd voor bruiloften, gala's van scholen en ander soort feesten. Dat is hartstikke leuk."

Gerelateerde artikelen:

Truckers in een hemel van wit leer