Nieuws Actueel

Triodos-beleggers naar rechter om omstreden beleid certificaten

De Stichting Certificaathouders Triodos Bank is naar de rechter gestapt om duidelijkheid te krijgen waarom de bank maatregelen heeft genomen die certificaathouders "ernstig gedupeerd" hebben.

ANP 10 oktober 2022

ANP101022068 1

Triodos Bank had twee jaar geleden de handel in certificaten stilgelegd omdat het gebruikte interne handelssysteem niet langer houdbaar zou zijn. "Sindsdien kunnen certificaathouders niet bij hun ingelegde kapitaal", aldus de stichting.

Triodos, dat zich als duurzame bank profileert, geeft met de certificaten een soort aandelen uit die niet op de beurs kunnen worden verhandeld. De financieel dienstverlener faciliteert de handel nu nog zelf.

Onderzoek

De stichting, die opkomt voor de belangen van certificaathouders, heeft nu aan de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam gevraagd om onderzoek te doen naar de feiten en omstandigheden bij de bank die hebben geleid tot het stilleggen van de handel in Triodos-certificaten.

Triodos werkt nu aan een alternatief handelssysteem. Maar volgens de stichting zal hiermee een belangrijk deel van het ingelegde geld van certificaathouders verdampen.

Triodos kreeg de afgelopen jaren veel kritiek op de gang van zaken rond certificaten. De VEB, een belangenvereniging voor particuliere beleggers, wees er het afgelopen voorjaar op dat er veel certificaathouders zijn die tussen de 40.000 tot 80.000 euro hadden belegd in de alternatieve aandelen. Zij konden door de ingreep van de bank niet bij geld voor bijvoorbeeld hun pensioen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws