Nieuws Actueel

Trump belooft zich terug te trekken uit zaken

Donald Trump zal zich geheel terugtrekken uit zijn zakelijke imperium, zodat hij zich 'volledig kan focussen op het runnen van het land'. De aankomende Amerikaanse president maakte woensdag via Twitter duidelijk dat hij daar weliswaar niet wettelijk toe verplicht is, maar alle schijn van belangenverstrengeling wil voorkomen.

ANP / Lennard van Otterloo | Foto: ANP 30 november 2016

Trumporganization

"Er worden juridische documenten opgesteld die mij volledig uit mijn zaken halen", aldus Trump. "Het presidentschap is een veel belangrijker taak." Hij kondigde aan dat hij de plannen voor zijn bedrijven op 15 december uit de doeken zal doen tijdens een persconferentie waar ook zijn kinderen bij zijn.

Trump is de zoon van vastgoedmiljardair Fred Trump. Op zijn dertiende werd hij naar een militaire academie gestuurd omdat hij zich op school misdroeg. Hij nam het bedrijf van zijn vader over en verschoof de zaken van woningbouw in Brooklyn en Queens naar grote projecten in Manhattan. Daar bouwde hij onder meer de Trump Tower, een wolkenkrabber met 68 verdiepingen met zijn eigen naam in grote letters op de gevel. Inmiddels zijn er veel meer gebouwen die zijn naam dragen; niet alleen in New York maar ook in Mumbai, Istanbul en op de Filipijnen.

Trump bouwde ook hotels en casino's, een onderdeel van zijn bedrijf dat vier keer failliet ging.

In de jaren negentig ging de zakenman de entertainmentwereld in als eigenaar van de Miss Universe-, Miss USA- en andere schoonheidsverkiezingen. Hij werd wereldberoemd met zijn reallifeserie The Apprentice, waarin deelnemers probeerden een managementfunctie in zijn bedrijf te winnen. Volgens het tijdschrift Forbes is Trump 3,7 miljard dollar (3,3 miljard euro) waard.

Gerelateerde artikelenTrump: kleurrijke zakenman wordt presidentPloumen: moeilijk in te schatten wat Trump gaat doenOverzicht: Hoe Donald Trump rijk werdDe snelrijzende ster van Ivanka Trump: kroonprinses miljardenimperium