Nieuws Actueel

'Trump scheidt zaken volstrekt onvoldoende af'

De komende president Donald Trump presenteerde een plan om tegemoet te komen aan klachten over belangenverstrengeling. 'Volstrekt ontoereikend' aldus Walter Shaub hoofd van de ethische waakhond van de Amerikaanse overheid, meldt het AD.

Karlijn van Houwelingen | Foto: Don Emmert/AFP 13 januari 2017

Donald trump 16

De strategie 'komt niet overeen met de standaarden waar zijn kabinetsleden aan voldoen en elke president in de laatste vier decennia aan voldaan heeft', zei Walter Shaub nadat Trump een advocaat had laten uitleggen hoe hij afstand creëert tussen het presidentschap en zijn zakelijke belangen. Trump maakte er een show van, met naast hem grote stapels papier die uitstraalden hoe omvangrijk de juridische operatie was geweest.

Ethisch adviseur

De aanstaande president brengt zijn bedrijf onder in een trust onder leiding van zijn zoons en een medewerker. Zij zullen geen deals meer sluiten in het buitenland en over binnenlandse deals moet een nieuwe ethisch adviseur zich eerst buigen. Donald Trump senior krijgt beperkt cijfers over winst en verlies te zien. Wat hij verdient aan buitenlandse diplomaten die zijn hotels verblijven, doneert hij aan de Amerikaans schatkist.

Maar de enige manier om corruptie, belangenverstrengeling of de schijn daarvan echt te voorkomen, zegt Shaub, is het verkopen van de hele firma of het oprichten van een zogenoemde blind trust, zoals Trumps voorgangers hebben gedaan. Zo'n blind trust wordt geleid door een onafhankelijke derde. Met zijn eigen zoons aan het hoofd blijft Trump bijna vanzelfsprekend op de hoogte van het reilen en zeilen in zijn bedrijf, terwijl hij in de Oval Office beslissingen neemt die de firma en dus zijn eigen bankrekening kunnen raken.

,,Mijn zoons gaan de zaken niet met mij bespreken'', verzekert Trump. Maar er is geen mogelijkheid dat te controleren. Ook in de media zal hij informatie tegenkomen over deals die de Trump Organisation sluit. ,,En hij weet wat hij bezit'', zegt Shaub. ,,Er behoort geen enkele informatie te zijn.''

Ingang

Volgens advocaat Sheri Dillon leidt verkoop van Trumps bezittingen evengoed tot belangenconflicten. ,,Van president-elect Trump moet niet verwacht worden dat hij het bedrijf dat hij heeft opgebouwd vernietigt'', vindt ze bovendien.

Shaub hoopt de president-elect nog van gedachten te kunnen veranderen en biedt aan hem te helpen om een verantwoorde oplossing te vinden voor zijn wereldwijde netwerk van vastgoed, hotels, golfbanen, aandelen, leningen en investeringen. Maar dwingen kan hij Trump niet: de wet die van ministers en ambtenaren eist dat ze zich ver houden van alles wat hun eigen financiële belangen raakt, geldt officieel niet voor de president.

Zolang Trump vasthoudt aan een constructie met zijn eigen zoons als managers, zal de Trump Organisation voor de buitenwereld een ingang tot de president van de Verenigde Staten zijn.

Gerelateerde artikelenTrump belooft zich terug te trekken uit zakenTrump: kleurrijke zakenman wordt president