Nieuws Actueel

Tweeling klaarstomen voor bedrijfsopvolging

De 70-jarige Doetinchemmer Aart Dijs heeft twee zoons werken binnen zijn bedrijf Heatnet - een gespecialiseerde leverancier/installateur op het gebied van vloerverwarming en verwarmingsregelingen. Wie van de eeneiige tweeling Ruud en Menno Dijs (39) zal vader gaan opvolgen?

KELLY HEERINK | De Ondernemer i.s.m Heatnet | Foto: JAN RULAND VAN DEN BRINK 20 maart 2018

JV14032018 Doetinchem Aart Dijs Ondernemer2

Ik vond het belangrijk om ook een werkomgeving voor mijn kinderen te creëren toen ik in 2004 voor mijzelf begon", vertelt Aart. ,,Ik was destijds 56 jaar oud. Wil je op die leeftijd iets van je onderneming maken, dan moet het bedrijf snel groeien." Dat lukt volgens de ondernemer met eigen middelen en een product waar vraag naar is. ,,Mede door de korte lijnen binnen de familie werkt dat goed."

Waarden

Aart heeft vijf kinderen. In 2008 kwam zoon Ruud bij het bedrijf. Twee jaar erna volgde zoon Menno. ,,Ik vroeg Menno om bij ons te komen werken omdat hij de ziekte van Crohn heeft en andere werkgevers dat wel eens problematisch vonden. Maar zijn verzuimdagen zijn in die acht jaar op één hand te tellen. Een grote waarde binnen het familiebedrijf is de betrokkenheid. ,,Klantgericht werken brengen we dagelijks in praktijk", aldus de heren. Ook staat gelijkwaardigheid hoog in het vaandel.

Lees ook: Zo overleeft je familiebedrijf een generatiewissel

Rolverdeling

Het bedrijf wordt nu gerund door zes krachten - de helft behoort niet tot familie. ,,Ook geen koude kant. Thuis moet je werk en privé gescheiden houden, anders vraag je om problemen", stelt Ruud. Al doende leerden beide broers de kneepjes van het vak op de werkvloer. Ze leveren en installeren vloerverwarming en verwarmingsregelingen. Aart: ,,Menno is inmiddels specialist op het gebied van vloerverwarming bij houten vloeren - een innovatief product dat we nu ruim vier jaar aanbieden. Ruud specialiseert zich in verwarmingsregelingen."

Overname directeurschap

Aart schakelde hulp in van een accountantsbureau dat zich bezighoudt met de rolverdeling binnen een familiebedrijf. ,,Ruud is iets mondiger en zal zich in de toekomst meer gaan bezighouden met de commerciële tak - Menno heeft meer met het uitvoerende gedeelte."

De keuze qua opvolging vindt Aart lastig. Hij geeft, ondanks zijn leeftijd, voorlopig zijn directeursstokje nog niet door. ,,Er worden vaardigheden geëist waar beiden nog verder in moeten ontwikkelen, zoals administratie en leiderschap."

Toch kan hij er niet omheen om zich vast voor te bereiden op wat komen gaat. ,,Ik wil wel dat dit een generatie-op-generatie familiebedrijf blijft. Daarom zette ik de vof onlangs over naar een BV om die overgang te versoepelen."

Feiten & cijfers

  • Brutowinst 45-50 procent, nettowinst 20-25 procent
  • Groeicijfers: 2017 21 procent, eerste twee maanden 2018 35 procent

Website: Heatnet

Ik wil wel dat dit een generatie-op-generatie familiebedrijf blijft

Aart Dijs, Heatnet