Nieuws Actueel

Twentse uitvaartbegeleidster maakt business van ontzorgen

Het overlijden van haar vader was de trigger. “Niet dat zijn uitvaart niet goed geregeld was. Maar mijn vader was 59 toen hij overleed. Als ik ook op 59-jarige leeftijd zou overlijden, had ik nog 25 jaar te gaan. Ik wist dat ik meer te geven had. Wat wilde ik nog?”

Jenny ter Maat | Foto: Roy Ensink 26 januari 2018

Mieke greveling uitvaart enschede

Dat was de vraag die Mieke Greveling zich toen stelde. Het antwoord zocht ze in de jaren daarop.

“Ik volgde een opleiding voor kindercoach, maar dat was niet wat ik zocht. Op een gegeven moment vroeg mijn dochter of uitvaartbegeleidster iets voor mij zou zijn. En dat liet mij niet meer los.”
Tijdens de opleiding bevestigde de lerares haar gevoel dat dit bij haar paste: ‘Jij bént het’. Mieke: “Dat gaf mij veel vertrouwen.” Ze begon haar eigen bedrijf, Mieke Greveling Uitvaartbegeleiding, op 1 juni 2013.

Lees ook: Karen Hof populair in Twente met persoonlijke uitvaarten

Roeping

Uitvaartbegeleidster zijn, is haar roeping. “Als er een dierbare overlijdt, is het chaos in het hoofd van nabestaanden. Wij luisteren, brengen rust. We ontzorgen, denken mee. We halen de vaart uit de uitvaart. Ik merk dat ik me daarmee onderscheid. We werken ook niet vanuit ‘zo hoort het’, maar ‘wat past bij jullie’”, vertelt ze.

Haar opleiding als kindercoach komt haar van pas: de jongsten betrekt ze er op een eigen manier bij. Ze neemt een knutsel/troostdoos mee naar de familie met kinderboekjes over verlies en knutselmateriaal. “Zij kunnen bijvoorbeeld een houten vlinder schilderen die als een knop op kist geplaatst wordt, een tekening maken, maar ook bellen blazen (‘kusjes voor mama’) bij het graf.”

Start

“De eerste jaren nadat ik was begonnen heb ik keihard gewerkt. Ik had geen tijd meer om me op te laden. Toen viel ik van de trap en was vier weken uit de running. Dat was een leerschool. In drukke tijden kan ik nu rekenen op de hulp van mijn collega’s Angelien Wiggers en Judith Bruna. Daarnaast is eind 2017 mijn kantoor vanuit huis verplaatst naar een ruimte in Enschede. Dat geeft meer rust.”

Privé

Mieke woont met man Rob en vijf kinderen aan de rand van Enschede. “Vaak loop ik ’s avonds met Rob zo het buitengebied in. Twee keer per week sport ik een uurtje; dan voel ik me de hele dag fit. En twee keer per jaar gaan we skiën, heerlijk!” Ze kookt graag uitgebreid voor haar gezin: “Samen aan tafel, aandacht voor elkaar: daar geniet ik van.”

Lees ook: Uitvaartonderneming Milly heeft bijzondere positie op bijna verzadigde uitvaartmarkt

Wat ze bereikt heeft, vervult haar met trots. “Het is iets wat je zelf hebt opgebouwd, met alle liefde, met heel je hart. Je kunt iets betekenen voor een ander. Mensen zijn daar zo dankbaar voor. Als zij zeggen ‘Mieke, het afscheid paste bij ons’ dan heb ik mijn werk goed gedaan. Dit werk voelt voor mij niet als werk. Hier ben ik voor op aarde.”

Het is werk, maar het voelt voor mij niet als werk. Hier ben ik voor op aarde

Mieke Greveling, Mieke Greveling Uitvaartbegeleiding