Nieuws Actueel

Uitzendbureau voor Polen Pollux groeit als kool

Uitzendbureau voor Poolse migranten beleeft gouden tijden. ,,We doen meer dan een alleen baan vinden.’’ Dat schrijft BN DeStem.

Frank Timmers | Foto: Marcel Otterspeer/Pix4Profs 26 januari 2017

Uitzendbureau Pollux Roosendaal

Het gaat snel met Henriette Petersen en Grzegorz Pawnuk. Twaalf jaar geleden begonnen zij in een hoekje van zijn woonkamer uitzendbureau Pollux en sindsdien hebben ze amper tijd om terug te blikken op de bereikte successen. Tijd om heel ver vooruit te kijken is er trouwens ook niet, zo rap gaat de groei van hun uitzendbureau voor met name Poolse arbeidsmigranten.

Nieuw hoogtepunt

Een nieuw hoogtepunt wordt de bouw van een complex met tachtig studio’s voor 160 uitzendkrachten in Nispen, waar voorheen zwembad Zonneland was. De activiteiten van Pollux zijn uitgebreid van de regio Roosendaal, waar de hoofdvestiging zit, naar een uitgestrekt gebied tussen het uiterste puntje van Zeeland en Venlo. Petersen en Pawnuk kenden elkaar van hun vorige werkgever, ook een internationaal uitzendbureau.

Uitzendbranche

Ze besloten samen een eigen bedrijf te starten. Pawnuk kwam aan het einde van vorige eeuw naar Nederland om er een beter leven te vinden en dat is hem gelukt. Tussen het plukken van aardbeien en appels door, begon hij voor landgenoten te bemiddelen voor werk in West-Brabant. Zo rolde hij in de uitzendbranche. Nu vormt hij met Petersen de directie van een florerend +bedrijf dat in Nederland tot 800 uitzendkrachten per dag aan het werk helpt.

Meer dan een baan

In Polen is Pollux ook een uitzendbureau gestart, met nu 2.000 arbeidskrachten per dag, elf kantoren en een hotel. ,,We verwachten dit jaar in Nederland de duizend aan te tikken’’, zegt Petersen. Vanwege die groei is extra huisvesting nodig. ,,We helpen onze mensen daarbij. We doen meer voor hen dan een baan vinden. We zorgen voor ze, regelen vervoer naar het werk en gaan met ze mee naar de dokter.

’’ Die zorg zal er ook zijn op Zonneland. Het koppel directieleden doet er alles aan om de door de buurt gevreesde overlast te voorkomen.

Thuisgevoel

Pawnuk: ,,We hopen dat onze mensen daar hun rust vinden. Het creëren van een thuisgevoel is een van de redenen waarom alle studio’s een keuken hebben. Er is een recreatieruimte en altijd beheerders, die er ook wonen. Wij doen er alles aan om overlast te voorkomen.’’

'160 nieuwe buren is nogal heftig'

Veel buren heeft Zonneland in Nispen niet. Maar zij die er wonen, reageren bezorgd op de komst van een woongebouw voor 160 arbeidsmigranten. Buurvrouw Anita Denissen heeft er slecht van geslapen: ,,Ik ben geschokt. We krijgen 160 nieuwe buren in een keer, dat vind ik nogal heftig. Wie weet wordt het later verder uitgebreid.'' Haar man Jan hoopte dat er een landhuis zou komen of dat Zonneland natuurgebied zou worden. ,,Het verdient beter, dit is zonde. We hebben gewoon zitten slapen toen het nieuwe bestemmingsplan werd vastgesteld.'' Achterburen Joop en An van Putten zijn ook geschrokken. ,,Het is niet prettig om 160 mensen zo dichtbij te krijgen. De recreatieruimte komt vlak naast onze tuin'', zegt An die zich afvraagt of er iets tegen het plan te doen is. ,,We wonen in een paradijs en ik ben bang dat dit verpest wordt.''

Wil Koopmanschap van camping Zonneland verwacht weinig last van de nieuwkomers. ,,Het is goed dat de achtergelaten puinhoop wordt opgeruimd.''

Gerelateerde artikelen

Aigency: nieuw uitzendbureau voor algoritmesSmart Robotics: 's werelds eerste uitzendbureau voor robotsPayroller is nu gelijk aan uitzendkracht