Nieuws Actueel

UMG en Besi onderaan in AEX, Air France-KLM zakt na cijfers

Muzieklabel UMG en chipbedrijf Besi waren vrijdag de grootste dalers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. UMG, het platenlabel van onder anderen Taylor Swift, was een dag eerder nog de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een plus van dik 10 procent. Die koerssprong volgde op sterke resultaten van het bedrijf. Met een min van 4 procent leverde het aandeel een deel van die winst weer in. Besi, dat donderdag ook tot de koplopers behoorde, verloor 3 procent.

ANP 28 juli 2023

ANP280723104 1

Op het Damrak kwamen verder vooral veel middelgrote bedrijven met cijfers naar buiten. Die vielen overwegend niet in de smaak bij beleggers. Zo zakte Air France-KLM 3 procent. De luchtvaartcombinatie zag de boekingen flink oplopen ondanks de hogere ticketprijzen en verdubbelde de nettowinst in het tweede kwartaal. Het bedrijf zag echter ook de kosten stijgen.

Ook Signify (min 1 procent) moest het ontgelden. Het verlichtingsbedrijf behaalde in het tweede kwartaal opnieuw minder inkomsten uit de verkoop van zijn lampen door de zwakke vraag van consumenten. De winst daalde daardoor flink en het bedrijf verlaagde zijn verwachtingen. Tankopslagbedrijf Vopak, vastgoedfonds WDP en bouwer Heijmans zakten tot 3,7 procent na tegenvallende resultaten.

Prosus

De AEX noteerde rond het middaguur 0,2 procent lager op 790,66 punten. De hoofdindex won donderdag ruim 2 procent tot 792,06 punten en sloot daarmee op de hoogste stand van dit jaar. Sinds begin 2023 is de index al met 15 procent gestegen. De MidKap daalde 0,5 procent tot 928,91 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren tot 0,3 procent. Londen klom 0,2 procent.

Techinvesteerder Prosus ging aan kop in de AEX, met een plus van dik 2 procent. ASMI verloor 1,5 procent. De chiptoeleverancier won in de afgelopen twee dagen al ruim 13 procent na goed ontvangen resultaten.

Allfunds

De resultaten van het Spaanse investeringsplatform Allfunds vielen wel in goede aarde en werden beloond met een koerssprong van 8,7 procent. Het aandeel was daarmee de sterkste stijger in de MidKap. Flitshandelaar Flow Traders, die eerder al waarschuwde voor tegenvallende resultaten, zag de winst in het tweede kwartaal vrijwel geheel verdampen en won 0,2 procent. Fitnessketen Basic-Fit zakte 3,4 procent na een verkoopadvies door Jefferies.

De euro was 1,0978 dollar waard, tegen 1,0999 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,1 procent minder op 80,04 dollar. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper, op 84,19 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws