Nieuws Actueel

Unilever en KPN op kop in licht hogere AEX, Vopak verder omhoog

De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omhoog na de sterke herstelrally afgelopen week. Levensmiddelenconcern Unilever en telecombedrijf KPN stonden bovenaan met winsten tot 1,8 procent. Deze zogeheten defensieve aandelen, die minder afhankelijk zijn van economische schommelingen, bleven vorige week nog achter tijdens de rally op de beurzen, maar lijken nu een inhaalslag te maken.

ANP 14 november 2022

ANP141122124 1

Bij de middelgrote fondsen zette Vopak de opmars voort. Het tankopslagbedrijf werd door analisten van Oddo BHF op de kooplijst gezet en won 5,5 procent. Vrijdag werd Vopak al 15 procent meer waard dankzij goed ontvangen kwartaalcijfers. Ook Alfen (plus 5,7 procent) profiteerde van een koopadvies. Volgens kenners van investeringsbank Berenberg blijft de energiespecialist "een van de grote winnaars" van de plannen voor de energietransitie in Europa.

De AEX op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,2 procent hoger op 704,60 punten. De MidKap daalde 0,3 procent tot 940,30 punten, ondanks de stevige koerswinsten van Alfen en Vopak. Frankfurt, Londen en Parijs wonnen tot 0,5 procent.

Adyen

Betaalbedrijf Adyen was de grootste daler in de AEX met een verlies van 3 procent. Speciaalchemieconcern DSM, uitzender Randstad, en staalfabrikant ArcelorMittal volgden met minnen tot 2,2 procent. Naast Unilever en KPN deden andere bedrijven die als defensief worden gezien goede zaken. Zo wonnen supermarktconcern Ahold Delhaize en informatieleverancier Wolters Kluwer ruim 1 procent.

In de MidKap stonden roestvrijstaalmaker Aperam en kunstmestproducent OCI onderaan met verliezen tot ruim 3 procent. Roche zakte bijna 5 procent in Zürich. Beleggers schrokken van de teleurstellende onderzoeksresultaten van het Alzheimer-medicijn van de Zwitserse farmaceut.

FTX

Verder bleef de aandacht uitgaan naar de cryptomarkten vanwege de grote onrust door de ineenstorting van cryptobeurs FTX, die uitstel van betaling heeft aangevraagd. De kwestie heeft de waarde van digitale munten zoals bitcoin flink onder druk gezet. Crypto.com verzekerde zijn klanten dat ze gewoon bij hun geld kunnen en dat de in Singapore gevestigde cryptobeurs slechts een klein financieel risico loopt door de val van zijn concurrent FTX.

De euro was 1,0290 dollar waard, tegen 1,0334 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,1 procent minder op 87,98 dollar. Brentolie werd 0,9 procent goedkoper op 95,10 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws