Nieuws Actueel

'V&D-pand schoongeveegd voor Hudson's Bay'

De eigenaar van het lege V&D pand probeert de laatste huurders in de Beurs Gallery weg te krijgen. Dat zegt huurder Hassan Radi, van kapsalon Image Hairline. Eigenaar Allianz wil niets zeggen over de toekomst van het gebouw in het Rotterdamse centrum, maar volgens bronnen is nieuws aanstaande.

Adrianne de Koning 16 augustus 2016

Vd hudsons bay rotterdam 1065

Na het faillissement van V&D kondigde het Canadese Hudson's Bay aan naar Nederland te komen. Op een uitgelekte kaart stond ook Rotterdam als toekomstige locatie. Maar waar elders in het land al huurcontracten zijn getekend, blijft het stil in Rotterdam. In Vlaardingen heeft de Hemarkt, een outletwinkel van de Hema, het pand gevuld. In Hellevoetsluis zijn er ook nog geen contracten getekend, maar zou H&M interesse hebben.

Totale leegte

Wie het pand van de oude V&D in het Rotterdamse centrum binnengaat, schrikt van de totale leegte. Volgens Peter Müller van winkeliersvereniging Koopgoot lijdt de binnenstad niet onder de leegstand. Al zou een nieuwe publiekstrekker 'natuurlijk geweldig zijn'. "Het gaat juist goed in Rotterdam. Ik kan mij dan ook niet voorstellen dat Hudson's Bay de stad links laat liggen. Hier gebeurt het."

Vakantie

Müller denkt dat de onderhandelingen moeilijker verlopen dan elders in het land 'maar er is maar één ideale kandidaat voor dat pand: Hudson's Bay'. Volgens bronnen zou er een overeenkomst zijn, maar eigenaar Allianz wil niet reageren. "Het is vakantie en ik heb geen informatie'', aldus een woordvoerder.

Gemis

De Canadese keten reageert niet op verzoeken om contact. "Hoe sneller er nieuws is hoe beter", zegt Dominique van Elsacker, directeur van de stichting Urban Department Store Rotterdam, de nieuwe belangenbehartiger van ondernemers en vastgoedeigenaren in het Rotterdamse centrum. "Het is een absoluut gemis dat er nog niets gebeurt, maar beter langer wachten op iets goeds."

Brief

Hassan Radi kreeg ondertussen begin juli een brief dat zijn kapsalon Image Hairline eind juli weg moest zijn. Hij is een van de twee huurders in de Beurs Gallery, het voorste deel, waardoor de V&D nooit etalages had. Hij protesteerde.

Grote etalages

"Mijn huur loopt nog en ik wil niet weg. Maar Allianz is groot en ik klein, dus ik weet niet of ik het red. Hudson's Bay wil net als de Bijenkorf graag grote etalages, zo heb ik gehoord. Dus dan is een verbouwing nodig."

Gat in de lucht

Wie denkt dat ondernemer Radi een gat in de lucht sprong dat hij het desolate spookwarenhuis kan verlaten, komt bedrogen uit.

Negen jaar

"Ja, de toevallige klanten heb ik verloren nadat eerst de H&M sloot en daarna de V&D failliet ging, maar gelukkig heb ik ook vaste klanten. De meeste blijven komen. Ik zit hier al negen jaar en heb altijd hard gewerkt.'' Al haken ook sommige vaste klanten af. "Sommigen denken dat we al weg zijn. Anderen durven niet. Ze vinden die leegte zo eng.''

Pauze

Natuurlijk, hij heeft rondgekeken. "Maar mijn huurprijs is redelijk goed. De Witte de Withstraat bijvoorbeeld, of de Meent zijn geen optie voor mij. Te duur. Terwijl ik wel in het centrum wil blijven. Veel van mijn klanten komen in de pauze van hun werk hierheen. Die hebben geen tijd om verder reizen. Bovendien, mijn huurcontract loopt nog een jaar. Dus ik hoef niet weg.''

Weinig kans

Hij vreest dat hij weinig kans heeft om te blijven. "Ik heb gehoord dat Hudson's Bay het pand helemaal leeg wil. En zij zijn sterk en groot en ik ben klein.'' Allianz wil niet reageren op de woorden van Radi. Pas na de vakantie zou een woordvoerder de juiste mensen kunnen spreken. Ondertussen wacht Radi af, want weg is hij nog niet. Als een eenzame strijder blijft hij open op de tweede verdieping, net als een schoonheidssalon. Maar Elegantine Juwelier op de tweede verdieping is wel verdwenen, net als kledingwinkel Fashion Italia op de eerste verdieping waar nu helemaal niemand meer zit in de winkeltjes. "We hebben zelf de huur opgezegd, want het ging niet meer goed met de winkel sinds het faillissement van V&D", vertelt de eigenaar. "Drie maanden heb ik de huur uit eigen zak betaald, maar dat ging niet meer. Gelukkig hebben we onze zaak in Amsterdam nog."

Radi: "Een kledingwinkel moet het natuurlijk hebben van toevallige voorbijgangers. Dat is echt anders als wij met onze vaste klanten.''

Gerelateerde artikelen:

Dit is het geheim achter Hudson's BayZwolse Hudson's Bay het walhalla voor cosmeticafanatenHudson's Bay: zuurstof voor de winkelstraatHudson's Bay opent 20 winkels in NederlandActuele lijst: in deze steden komt Hudson's Bay