Nieuws Actueel

Van 12 naar 15 koopzondagen in Zwolle

Als ze al niet wapperden, hangen de Zwolse supermarkten vandaag de vlaggen uit: binnenkort mogen ze allemaal iedere zondag open. Het college van B en W komt met dit voorstel naar de gemeenteraad, die er waarschijnlijk nog voor de zomer over gaat besluiten.

Janske Mollen | Foto: Henri van der Beek 19 mei 2016

Meer koopzondagen zwolle henri van der beek

>>>Lees het volledige artikel in De Stentor.

Uit een evaluatie-onderzoek van I&O Research blijkt dat daar in steeds meer behoefte aan is. Wilde in 2013 nog 34 procent van de Zwollenaren dat op zondag alle supermarkten open zijn, is dat aantal nu gestegen naar 45 procent.

Het was weliswaar al mogelijk om in boodschappen te doen op zondag, maar slechts bij 8 supermarkten, verspreid over de stad, die jaarlijks rouleerden. Waar voorheen 38 procent van de Zwollenaren dat wel voldoende vond, is dat aantal nu gedaald naar 25 procent. De supermarktondernemers strijden zelf al ruim een jaar voor algehele openstelling.

OpeningstijdenAlle supermarkten mogen in het vervolg open van 13.00 tot 17.00 uur. Daarmee worden de openingstijden gelijk getrokken met die van de winkeliers op koopzondag. Zij krijgen drie extra koopzondagen, zodat er maandelijks een koopzondag is en de drie extra dagen ingezet kunnen worden rondom speciale evenementen als Sinterklaas of Kerst. doet daarbij wel een uitdrukkelijk appèl op de winkeliers om van die dagen dan ook echt iets te maken. "Door een samenwerking met culturele instellingen en de horeca kan een kwaliteitsimpuls aan de binnenstad worden gegeven", aldus wethouder René de Heer.

BuitenstaanderSupermarkteigenaren zijn blij dat er aan hun wensen tegemoet gekomen wordt. "Het lijkt voor de buitenstaander misschien heel leuk dat je als supermarkt dit jaar aan de beurt bent, maar zo simpel is het niet", zegt Jeroen Nagelmaker van de Jumbo-supermarkt in Stadshagen. "Je hebt alle logistieke en personele faciliteiten niet zomaar op de rails staan. En als je na een jaar weer dicht moet, staan je medewerkers op straat. Die schuiven niet automatisch door naar een ander filiaal elders in de stad."

Eerlijk ondernemenVolgens Nagelmaker zorgt de toekomstige situatie voor een eerlijke concurrentie. "Nu staan de supermarkten die niet open mogen met de handen op de rug te kijken hoe een ander het voordeel heeft. Vanaf nu kunnen we echt en eerlijk gaan ondernemen."

Op de foto: Jeroen Nagelmaker van de Jumbo-supermarkt in Stadshagen zwaait met de vlag om het besluit over de openstelling te vieren.