Nieuws Actueel

Van blogs naar debuutroman

Het duurde vijf jaar voordat de Eindhovense Iris Houx haar boek goed genoeg vond om mee naar een uitgever te stappen. Dat ze meteen raak schoot, had ze nooit durven dromen. The House of Books bracht haar debuutroman Scoop! afgelopen zomer uit.

Babette Margés | Foto: Menno Boon 2 oktober 2016

Boekschrijven

"In 2010 ben ik begonnen met schrijven. Via mijn eigen blog genereerde ik bekendheid en al snel vroegen websites als Ze.nl me als columnist. Tussendoor werkte ik aan mijn boek. De eerste hoofdstukken stuurde ik als proef naar een uitgever. Ik kreeg geen afwijzing, maar verbetertips. Toen dacht ik: als ik talent heb, dan is dit het."

Uitgevers

"In die jaren ben ik niet van mijn doel geweken, hoewel dat soms moeilijk was. Ik moest mijn tijd verdelen over mijn gezin, werk en boek. Toch heb ik nooit gedacht: ik stop ermee. Ik wist gewoon dat dit boek ergens zou landen. En ik wilde het helemaal perfect hebben, voordat ik uiteindelijk de stap naar uitgevers waagde.'

Gunfactor

"Wat me heeft verbaasd, is de gunfactor die ik blijkbaar heb. Mensen retweeten en taggen veel van mij. Facebookvrienden zetten boekverslagen online en zelfs mannen kopen mijn boek, terwijl het toch vooral voor vrouwen bedoeld is. Ook in de media heb ik louter positieve recensies gehad. Het sterkt mijn voornemen aan een nieuw boek te beginnen."

Wie: Iris Houx (41) schrijft columns voor onlinemagazines, zoals Chicklit.nl. Daarnaast blogt ze onder de naam Miss Moneypenny en werkt ze parttime als secretaresse bij de TU Eindhoven. Oplage: 3.000 exemplaren Opbrengst: 2 euro per stuk Verkoopcijfers: nog onbekend Contact: missmoneypennyblogs.nl