Nieuws Actueel

Van driesterrenzaak naar eigen restaurant 6&24

Saskia en Rik leerden elkaar kennen op de werkvloer in De Librije (drie sterren) in Zwolle. Nu hebben ze in Den Haag samen een restaurant geopend: 6&24. Dat meldt het AD.

Malou Seijdel | Foto: Frank Jansen 22 januari 2018

6en24

Dat Saskia de Kuijer (32) en Rik van de Laar (26) een onderneming in Den Haag zouden beginnen, hadden ze een jaar geleden niet gedacht. Rik was een keer eerder in de hofstad geweest, Saskia studeerde jaren geleden aan de hotelschool in Scheveningen, maar dat was het wel zo'n beetje.

,,We begonnen ons in maart te oriënteren op een eigen restaurant in Breda, Utrecht en Rotterdam", vertelt Rik. ,,In die steden bleek de markt echter behoorlijk verzadigd. Ook in Delft vonden we niets passends. Toen we afgelopen zomer deze plek in de Nobelstraat tegenkwamen, voelde het meteen goed. Alles klopte: de plek, de omgeving, het pand. Toen uit een marktonderzoek ook nog bleek dat hier behoefte is aan een restaurant in het hogere segment, wisten we: hier gaan we de uitdaging aan."

Lees ook: Librije-sommelier kersverse promotor Kroatische wijnen

Hong Kong

Rik stond op zijn twaalfde al achter de pannen. Na het vmbo begon hij aan de hotelschool in België, maar zijn opleiding maakte hij daar niet af. ,,Vanwege het werk van mijn vader moesten we naar Hong Kong verhuizen. Ik ben als kok aan de slag gegaan in restaurant Amber van chef Richard Ekkebuis. In het jaar dat ik daar werkte, heb ik veel geleerd. Toen Jonnie Boer - bij wie ik ooit een snuffelstage had gelopen - mij belde en vroeg of ik in zijn sterrenrestaurant De Librije in Zwolle wilde komen werken, ben ik teruggevlogen. Zeven jaar is dat de beste leerschool geweest die ik mij kon wensen." Saskia deed behalve in De Librije ervaring op in toprestaurants als Amarone en FG in Rotterdam. ,,Voor mij is er niks mooier dan gasten de hele avond in de watten leggen en ze met een big smile de deur uit zien lopen", glundert ze.

Met veel ervaring op zak, probeerden Rik en Saskia een paar jaar geleden al een restaurant te openen in Dubai, toen nog onder de vlag van De Librije. Het stel was helemaal klaar voor de nieuwe uitdaging - familie was ingelicht, een woonplek gevonden - maar kreeg uiteindelijk geen horecavergunning. ,,Dat we terug naar Nederland moesten, was balen", vertelt Saskia. ,,Maar we hadden ook veel geleerd. We besloten al snel hier alsnog een eigen zaak te beginnen."

Natuur

In restaurant 6&24 in de Haagse Nobelstraat (voorheen zat hier Il Senso) staan de begrippen 'puur' en 'natuur' centraal, zowel op het bord als in het interieur. ,,Sas en ik hebben een passie voor de natuur. Die geeft ons rust, maar ook veel ideeën", vertelt Rik. ,,In mijn keuken maak ik spannende combinaties met pure producten." Internationale gerechten - gasten kunnen kiezen uit een 4-, 5- of 6-gangendiner of á la carte - bereidt Rik met zo'n zes ingrediënten, zoals zwezerik, ganzenlever en oesters uit Terschelling.

Krijgen we er in Den Haag een sterrenrestaurant bij? ,,Een goede zaak runnen - financieel gezien, maar vooral voor de gasten - staat voorop", stelt Saskia. ,,Dat gasten tegen hun vrienden zeggen: 'We hebben bij 6&24 gegeten en het was fantastisch'. Dát is ons doel." Rik vult aan. ,,Het gaat ons erom dat gasten tevreden zijn en genieten van de bijzondere gerechten en mooie wijnen. Als Michelin het dan vroeg of laat óók nog eens leuk vindt, is dat heel mooi. Maar het is vooralsnog niet ons einddoel."

Een goede zaak runnen - financieel gezien, maar vooral voor de gasten - staat voorop

Saskia de Kuijer, 6&24